Hírek

Mentőállomást építenek Gyergyóújfaluban

    
Nagyot akartak, de csak kicsire futja

     Tűzoltó- és mentőállomás létesül Gyergyóújfaluban. Az önkormányzat önerőből valósítja meg a beruházást, a tervek szerint még idén elkészül az állomás.
      Tűzoltó- és mentőállomás megépítését határozta el Gyergyóújfalu önkormányzata. A tervek már elkészültek – tájékoztatott Egyed József, a község polgármestere. Elmondta, a tenderfüzetet már elfogadták, néhány nap múlva közbeszerzést hirdetnek a munkálatokra. Három garázsból álló, modern épületet álmodtak meg, azonban kiderült, az túl sokba kerülne. „Az eredeti tervek szerint hatszázezer lejben számolták ki a költséget, nekünk meg csak háromszázötven van elkülönítve erre a célra, ezért kis átszervezésre volt szükség" – részletezte a polgármester. Így a három garázs helyett kettőt építenek fel – egyiket a tűzoltóautó, a másikat pedig a mentő számára. A község vezetője szerint az építmény így is teljes mértékben megfelel majd a célnak, a lakóknak nagy szüksége van arra, hogy baj esetén minél közelebb legyen a segítség.
Önkéntes tűzoltócsapata és tűzoltóautója már van Újfalunak, mentő azonban még nincs. Ígéretet már kaptak, a csíkszeredai mentőállomás igazgatója ajánlott segítséget ez ügyben a községnek. Egyed József hangsúlyozta, az épület elkészülte után is folytatják a fejlesztést, szeretnék, ha a községhez tartozó települések önkéntes tűzoltóinak technikai felszereltsége tovább javulna.

Forrás:Lázár Hajnal - Hargita Népe

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-30 18:05 
____________________________________________________________________


Szent Flórián ünnepe a kilyénfalvi Magdolna-napi búcsún

    Július 22-e, Magdolna napja, a gyergyókilyénfalvi templom búcsú ünnepe, ez alkalomból idén is két napos rendezvénysorozattal ünnepelt a falu. A szerdán kezdődő ünnepi programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a település minden lakójának.
     „Ez a kis közösség egy nagyközséghez tartozik, és akárcsak a községet alkotó öt település mindenikének, Kilyénfalvának is megvan a saját kis világa, a maga kultúrája, éppen ezért - összetartó település lévén -, úgy gondoltuk, hogy fontos, hogy mi magunkban is ünnepelhessünk, hogy a búcsúünnepünk köré olyan rendezvényeket szervezzünk, mely a közösséget jobban összekovácsolja, az elutazottakat hazahozza, és együtt tudunk lenni” - nyilatkozta Gál Katalin, önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik szervezője.
      Az idei falunapok első napja főként a gyerekeket szólították meg, számukra kézműves foglalkozásokat, sportvetélkedőket, játszóházat szerveztek. A gyermekprogramokkal párhuzamosan a felnőtt férfiak főzőversenyen igyekeztek megmutatni rátermettségüket.
Fotó: Székelyhon


      A nap fő eseménye egy templomi hangverseny volt, mely nagy érdeklődés mellett zajlott. Csütörtökön 11 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, ezt követően a falu önkéntes tűzoltóit segítő, tűzoltóautó átadására került sor.
     Az új járművet a kilyénfalvi közbirtokosság, a falu lakossága, Újfalu község önkormányzata illetve Hargita Megye Tanácsa összefogásának kézzelfogható eredménye, hisz a falu lakossága, a helyi közbirtokosság, a község önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa anyagi hozzájárulásával és a Caritas Vidékfejlesztés közvetítésével sikerült megvásárolni.
      A búcsús szentmise után minden bizonnyal a tűzoltóautó átadása és szentelési ünnepsége volt az idei kilyénfalvi napok kiemelkedő rendezvénye, hiszen ez a jármű az egész falu biztonsága szempontjából jelentős. Ehhez a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak oltalmát és segítséget kérték. Az ünneplők azonban a szórakozásra és a kultúrára is szakítottak időt. Csütörtökön az iskola udvarán kulturális rendezvények követték egymást, este kabaré-előadás és koncertek biztosították a felhőtlen szórakozást.

Forrás: Pethő Melánia - Székelyhon.ro


 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-23 08:42 
____________________________________________________________________


Vámot vett a medve

    A jelek szerint bocsos medve volt a tettes, mely Tekerőpatakon, a Kicsiszer-részen szétszedve az állatok szálláshelyét négy juhot ölt meg, a szomszédban pedig csirkéket pusztított el. A gazdák bár tudják, a tettes visszatér, nem aggódnak, állítják, a medve is csak onnan lop, ahonnan van amit.
     „Disznó is volt az ólban, lehet, a csirkék mentették meg az életét.”; „Medvefoghúzás lesz, csak térjen vissza!” – mondják a kicsiszeri gazdák, miközben a kerítéseket javítják. Hétfőről keddre virradó éjszakán egy medve tette tönkre a kerítést, bontotta meg a pajta oldalát s okozott kárt a tekerőpataki gazdáknak. Halomban a kivégzett bárányok, a négy közül csupán egyiknek hiányoznak a belső szervei. A szomszéd a baromfitetemeket hozza, azt mondja, hiába számolná, mekkora a hiány meg a kár.
Fotó: Hargita Népe
     – A kisebb bárányok még megvannak, lehet, desszertnek hagyta holnap éjszakára – viccelődik a juhok tulajdonosa, Balogh István. – Fél kettő körül lehetett az éjszaka, amikor idejárt. Mert van egy kicsi kutyám, s egy nagy borzos, ugattak is, de eléfelé, a kapu irányába a nyomorúságok, ahelyett, hogy jelezték volna, hogy hátul, az istállónál járkál a vadállat. Hátraléptem volna, mert tehén is van, ló is. Reggel jöttem csak, hogy ételt adjak a juhoknak, akkor láttam, a pajtában nagy a világosság, mert hiányzik az oldala, s még a kert is le van borulva. Átnézek a szomszédhoz, hát hiányzik a kapu, s a kertben a csirkék laposra vannak taposva.
     – A csirkék kezdtek repdesni, s azokkal elszórakozott a mackó, szerencsére a disznóig nem jutott el – mondja a szomszéd, Botos András. – Nálam csak a kerítés látta kárát a látogatásnak, de állat van, nem tudom, mire számíthatok – számol be a harmadik gazda, Harmat János.
     „A medve, ha jóllakik, hagyja a csűgöt, másnap megy csak vissza érte” – tudtuk meg az okot, miért csak a belső szervek hiányoznak a juhból, s hogy újabb látogatásra számíthatnak a gazdák. – Ötvenkét éves vagyok, de mostanáig a kertemben csak farkasnyomot láttam. Ellenben egyesek nagyot beszélnek. Nem kell híresztelni, hogy brassói kukázó medvéket szállítottak volna ide, s azok kártékonykodnának, medve itt örökké volt, s lesz is – mondja Balogh, s nem firtatná, hogy honnan származik az udvarát meglátogató vadállat. A vadőr is járt terepszemlén, a vadászegyesület és a rendőrség képviselője is szemrevételezte a helyzetet, de Balogh nem reménykedik kártérítésben. Úgy gondolja, annak útját kijárni többe kerülne, mint a nyereség. „Aztán ha vizsgálódni akar valaki, mi hagyjuk. Fogjanak kezet a medvével, mert mi azt nem kívánjuk” – fűzi hozzá Harmat.
    Hamar előkerülnek régebbi medvés történetek is, hogyan kötötte meg az alfalvi ember a mézzel, szesszel elbódított medvét egy vastag lánccal, majd felkérte a vadászegyleteseket, oldozzák el a vadat, mert neki a láncra szüksége lenne. Balogh személyes élményét meséli, mikor a két lábon üvöltő medve fojtotta belé a szót, s lenne még sztori bőséggel, míg a kerítést javítják.
    Kérdésünkre, hogy miként készülnek az éjszakára, egyszerű a válasz: „Mint eddig: fekszünk le. Meg nem üthetem, meg nem lőhetem. Olyan életet élünk, hogy több a szegény ember, mint az, akinek állatai vannak. Hát onnan vesz vámot a medve, ahonnan van amit. A gyergyói tömbházakból biztosan nem tudna juhot lopni. Azt szoktuk mondani, hogy kopik, vásik, s jön egy másik. Csak ennél nagyobb kár ne érjen!” – ért egyet a három gazda.

Forrás:Balázs Katalin - Hargita Népe

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-21 11:02 
____________________________________________________________________


Holnap rajtol a 4. Székelyföld Kerékpáros Körverseny

    A negyedik kiírásához érkezett nemzetközi sportesemény ma este 8 órától hivatalos megnyitóünnepséggel és csapatbemutatóval veszi kezdetét a csíkszeredai Mikó-vár udvarán. A körversenyt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Csíki Sportegylet, Hargita Megye Sportigazgatósága és az Intersport SE szervezi.
     A negyedik Székely Körversenyre 14 csapat nevezet be. A házigazda Csíkszeredai Tusnad Cycling Team mellett három ukrán, két-két bolgár és szerb, egy-egy magyar, szlovák, görög és német csapat versenyzői állnak rajthoz.
     Községünket kétszer érinti a verseny, így csütörtökön és szombaton részleges útlezárásra lehet számítani amíg áthalad a mezőny.
   A verseny programja:
     1. szakasz (csütörtök): Gyimesközéplok – Csíkszereda – Fenyéd – Libán-tető – Gyergyóújfalu – Kilyénfalva – Tekerőpatak – Gyergyószentmiklós – Pongrácz-tető (157 km). Rajt: 11 óra. Hegymenés: a Gyimesi-hágón, a Tolvajos- és a Libán-tetőn. Sprint: Csíkszeredában, Fenyéden és Gyergyószentmiklóson.
    2. szakasz (péntek): Tusnád – Nyergestető – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely – Nyergestető – Csíkszereda (183 km). Rajt: 11 óra. Hegymenés: Nyergestető (kétszer). Sprint: Kézdivásárhely (kétszer), Sepsiszentgyörgy.
    3. szakasz (szombat): Csíkszereda – Tekerőpatak – Kilyénfalva – Gyergyóújfalu – Gyergyócsomafalva – Bucsin-tető – Székelyudvarhely – Csíkszereda (192 km). Rajt: 9.45 óra. Hegymenés: Bucsin-, Kalonda-, Cekend- és Tolvajos-tető. Sprint: Csíkszentdomokos, Székelyudvarhely, Szentegyháza.
4/A szakasz (vasárnap): Csiba – Hargitafürdő (14 km), egyéni időfutam 11 és 13 óra között.
4/B szakasz (vasárnap): Csíkszereda (97 km). Az etap útvonala (kör, amelyet 17-szer tesz meg a mezőny): Szabadság tér – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre u. – Puskaporos u. – Testvériség sugárút – Hunyadi János u. – Szék u. – Márton Áron u. – Decemberi forradalom u. – Temesvári sugárút – Szabadság tér.

Forrás: Hargita Népe, Székelyhon

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-21 08:26 
____________________________________________________________________


A sötétség csak három napig romantikus

    Azt mondják, a Libán név nem más, mint a libbenj változata. Aki átlibben Újfaluból a hegyen, Libán szórványtelepülésen találja magát. Közigazgatásilag Gyergyóújfaluhoz tartozik, alig 60 lélek az állandó lakója, és nem hitük, csupán előrehaladott koruk az oka, hogy nagy ünnepekkor is csak húszan vannak a templomban.
    A legfiatalabb lakos kilencéves, jó pár éve tehát, hogy nem kereszteltek, csak temettek. Ennek ellenére a libáni közösség két éve fejezte be a templom építését. Új, római katolikus istenházát építettek, akkorát, melyben a százéves régi, rozoga elődje mindenestől beleférne.
    „Ha mindenki elmegy, Libánt felveszi a gaz” – indokolja maradása indokát egy helybéli. Pedig amivel a libániak dicsekedhetnek, az a jó levegő, a hideg víz, mert még villanyárammal sem tudnak szolgálni, s a turistának a sötétség csak három napig romantikus; hamar odébb is áll, néha „tartós élelmiszert” hagyva vendéglátójának: szemes babkávét. Áram nélkül megőrlése körülményes, elrágcsálni pedig időigényes.
    A libániak az első falunapokra készülnek, melyet a templom búcsúnapjakor, szeptember közepén, a Szentkereszt felmagasztalása ünnepén tartanak majd. „Házad bárhol lehet a világon, de hazád csak itthon” – ezt írja a székely kapun, melyre egy idős néni mutat: ott kell elkérni a templom kulcsát a gondnoktól. Zetelaki lakos, de legtöbbet itt, édesanyja birtokán van Barabás Zsolt. Büszke az új templomra, az építéshez – mint mondja – egy jó plébános, a hatvankét hívő összefogása, közbirtokosság, vállalkozók, erdős társulás, önkormányzati segítség és imádság kellett. Két év alatt 200 000 lejből lett templom. Igaz, nem mindenkinek a segítségnyújtás volt az elsőrendű, a gondnok kesereg, hisz a harmincéves garanciával megvásárolt cserép máris hámlik, az eladó hallani sem akar kicseréléséről, inkább magyarázkodik, hogy ő nem évből, hanem idényből szavatolt harmincat, s egy idény nem több egy fagyás-kiolvadásnál. „Hamiskártyás” – legyint a gondnok, de keresi a módját, hogy panasza eredményes legyen. Szívesen mesél a templomról, közösségről. Azt mondja, ha turisták megkérik, hogy nyissa ki a templomajtót, örömmel szakít rá időt, mert bizony ritkán állnak itt meg idegenek: „Ha csak egy embernek is megmutatom a templomot, addig sem áll üresen”.
    Nincs villany, ez az egyik nagy bánat. Ehhez pedig kevés az újfalvi tanács jóakarata. Barabás elmondja, igyekszik az önkormányzat, a közelmúltig azt sem lehetett tudni, Libán hol kezdődik, s hol ér véget, de kérésükre nemrég településjelző tábla került a végekre. A villany viszont nagyobb falat. Ha pedig bevezetnék, azt sem az újságból tudnák meg a libániak. Ennek oka pedig igen egyszerű: postás nem jár. Míg működött az 1–4. osztályos iskola – annak is több éve már, hogy diák híján lakat került ajtajára –, a tanító hordta a nyugdíjat, a levelet az újfalvi postáról. Most akinek pénz kell, vagy ismerősét kéri meg, vagy maga teszi meg a tizenvalahány kilométeres utat. Hiába is reménykednének abban, hogy újra lesz majd postás-tanító, hisz Barabás szerint férfi még akad, de annyi fogamzóképes asszony aligha van Libánban, hogy kiteljen gyerekeikből egy osztályra való diák. Így egyet is értenek az önkormányzat elképzelésével: elkezdték az iskolaépület felújítását, időnként itt is fogadóórát tart a községvezetés, kirendeltségként fog működni. Jó lenne egy kultúrotthon vagy közösségi ház is, akár olyan, melynek emeletén, a tetőtérben szálláshelyeket lehetne kialakítani – álmodozik a gondnok –, mert akkor már lehetne testvértelepülést is kinézni, meghívnánk ide, ők is meghívnának, csak beindulna valahogy az élet.
    – Vannak szálláshelyek, egy-két szobát átadnak a turistáknak a helybéliek, de egy busznyi embert már nem tudnánk lefektetni. Összefogva viszont lehetne tágas szálláshely, közösségi ház – mondja Barabás, s ha az építőanyagról kérdezzük, kivágja magát: – A jelenlegi törvénykezés szerint a legbecsületesebb gazda, aki a sajátját vágja, az is fatolvaj. Aztán ha már így állunk, ha mindenki három-négy szál fát vág ki, hogy bepótolja a házba, azt még az Isten is megbocsátja.
    Amíg lesz közösségi ház s villanyáram, Irma néni a fő libáni vendégcsalogató. A gyógyturizmus működik lakásában, sőt még a szomszédokhoz is jut szállóvendég. Bár kapuján szigorú órarend mutatja, nem alkalmas időben érkeztünk, bekopogunk, Irma néni pedig félreteszi a hálás betegtől kapott babkávét, s mesél. Tudása a kezeiben volt, energia formájában, s ezt egy szász orvos vette észre, így alig lett tízéves kislány, máris kórházban segédkezett. Ott tanulta több kenőcs receptjét, s bár igaz a hír, hogy a kommunista rendszerben, Bukarestben a fejeseket gyógyította, ő nem akar mesélni a múltról. Állítja, a régi rendszer emberei ma is élnek, s figyelnek, a bajt hamar az ember fejére hozzák. Ezért nincs neki nyugdíja sem, hiába idézett tanút, aki igazolja, Bukarestben másfél évtizedet dolgozott. Ilie Verdeț például azt vallotta, életében nem látta, holott Irma néni mondja, hetente kétszer ő keverte meg puliszkáját. Irma néni gyulladt idegszálakat, becsípődéseket gyógyít, megszünteti a fejfájást, s halálosnak tűnő tüdőgyulladásból szabadítja meg az embert. Beteges, hetente már csak három napon fogad 5-5 beteget, aki viszont terhesség-megszakítás miatt térne be hozzá, jobb, ha elkerüli most is, akár a múlt rendszerben.
    Mondja, tudására az orvosok is felfigyelnek, gyakran van orvosokból álló nézőközönsége kezelés közben, s csak ámulnak, hogy sokórás gürcölés után egy egyszerű asszony percek alatt szabadítja meg betegüket a fájdalomtól. Tudja a gyógyítás nyelvét, ez kétségtelen, ezt tanúsíthatják azok, akiket gyolcsba tekerve, szekérben vittek be hozzá, onnan pedig lábukon távoztak.
    Milyen lesz Libán tíz, húsz év múlva? Irma néni utódját keresi. Több fiatalt tanítgatott már, de ha a kézben nincs érzék, a testben energia, nehéz valakit megtanítani. Amit ő tud, legalább könyvben továbbadná. Kéziratát viszont nehezen tudja visszaszerezni egyik tanítványától. Gyógyít hát tovább, amíg bírja. Megszokta, hogy nincs villany, s nem foglalkoztatja a világ baja. Szereti Libánt, nem hagyná el, s aki őt látni akarja, egy lehetősége van: ha ezt a települést is meglátogatja.
    Hazafelé indulunk, barna, díszes keretes ablakok virítanak egy fehérre meszelt házon. Falán Petőfi-dombormű. Nemes egyszerűséggel mondja a benne lakó néni, mi miért van: a falu legöregebb háza ez, egykor kocsma volt, ma ő lakik benne. A falán Petőfi pedig csak azért van, hogy házát díszítse.
    Libáni egyszeregy, nem világrengető filozófia. A villanyáram hiánya viszont – amit szintén egy libáni lakos mondott – a 2010-es években már több kettőnél.

Forrás:Balázs Katalin - Hargita Népe

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-19 22:02 
____________________________________________________________________


Elérhető a Barázda júniusi száma

    A Barázda havilap  júniusi  számának tartalma címekben:
 • Falugyűlés Tekerőpatakon
 • Közbirtokossági közgyűlés Tekerőpatakon
 • Folytatódnak a fejlesztések községünkben
 • A tekerőpataki óvodások évzáró műsora
 • Évzáró ünnepély a tekerőpataki iskolában
 • Gyermeknap a tekerőpataki iskolában
 • Gyermeknap Udvarhelyen és a természetben
 • Tanév végi rendezvények a gyergyóújfalvi iskolában
 • Tavaszi népdalverseny 2010. Gyergyóújfalu
 • Gyereknap TeleHáz módra
 • Összefogni és alkotni kultúránkért, közösségeinkért
 • Életmentő készüléket adományoztak Újfalu Önkéntes Tűzoltó alakulatának
 • Fesztiváltól fesztiválra – tánclépésben
 • „Isten adott, a kommunisták elvették”
 • Kirándulás az Almási-barlanghoz
 • Az I – IV. osztályosok kirándulása
 • Ihlető látogatás
 • Lovakban leggyakrabban előforduló férgek
 • A Veterán Atléták Országos
 • Bajnoksága a Balázs-Sőtér Jolán stadionban
 • Az álmatlanság
 • Főzzünk gyorsan, finomat!
 • Lencsés malaccsülök
A Barázda júniusi száma itt alább letölthető PDF formátumban.
A PDF megjelenítéséhez Acrobat Reader-re (itt letölthető) vagy Foxit Reader-re (itt letölthető) van szükség. Kisebb teljesítményű számítógépek esetén a Foxit Reader ajánlott.

Csatolt dokumentum:    barazda_19.pdf   Méret:1175.0kB
 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-15 20:27 
____________________________________________________________________


Gyergyóújfalu: alappillér a múlt

    A környék egyházi és világi elöljáróinak jelenlétében tartották hétvégén Gyergyóújfalu templomának búcsúját. Sarlós Boldogasszony ünnepén avatták fel az újfalvi Bajkó Péter néhai honvéd százados szobrát és mutatták be az emlékiratait összesítő könyvet is.
    „Egy közösség szeretne erős lenni. De nem tud az lenni, csak ha visszatekint a múltba, tanulva annak hibáiból és felmérve annak hibáit”, fogalmazott Egyed József polgármester. Dr. Becsek Garda Dezső történész, egyetemi tanár szintén nagyon értékesnek tartotta Bajkó Péter honvéd százados munkáját, hiszen az általa megfogalmazott próza- és versalkotások olyan helyi, székely kulturális értékeket is felelevenítettek, melyek egyébként a feledés áldozatává válhattak volna.
    Az 1848 és 1922 között élt Bajkó Péter magyar királyi honvéd százados községépítő munkája máig érezteti hatását. Emlékiratait tartalmazó írásaiban a múlt iránti érdeklődés is előkelőhelyet kapott, a székelyek és Gyergyóújfalu történelemével foglalkozó könyv igen érdekes, izgalmas olvasmány. Bajkó százados kéziratát ifj. Sólyom István tördelte elektronikus formába.

Fotó: Székelyhon.ro

   A falu búcsújának ünnepén leleplezett szobrot Sólyom Attila Újfaluból származó, Magyarországon élő művész formálta meg.
     Bajkó századost Gyergyóújfalu község Újfalu posztumusz első díszpolgárává avatta (a Kilyénfalvát, Tekerőpatakot, Libánt is egyesítő község első díszpolgára a kilyénfalvi születésű Jakab Antal püspök volt).
Forrás: Gergely Imre - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-05 10:30 
____________________________________________________________________


Beárnyékolt gyergyóújfalvi falunapok

    
A gyerekek látják kárát a politikai harcnak?

   Kis költségvetésből nagy ünnep kezdődik pénteken Újfaluban. A polgármester állítja, elsősorban az újfalviaknak szól a falunap, van viszont, aki úgy véli, politikai ellentétek miatt éppen az újfalvi gyerekek egy csoportját fosztják meg a fellépés lehetőségétől.
    Háromnapos ünnep veszi kezdetét Újfaluban. Az idei falunapok kiemelt rendezvénye Bajkó Péter nyugalmazott magyar királyi honvédszázados szobrának avatása, Emlékirataim című kötetének bemutatása 13 órától a templommal szembeni téren. Kulturális műsorokkal folytatódik a program, szombaton Nemzetközi Fúvószenekari Találkozóval ünneplik, hogy százéves a gyergyóújfalvi Molnár Antal Fúvószenekar. Lesz borkóstoló, divatbemutató, koncert és buli, vasárnap pedig a szentmise után állatkiállítás a gyergyóújfalvi Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete szervezésében. Bemutatkoznak a helyi fuvarosok, nem marad el a láncfűrészverseny, illetve a tábortűz és tűzijáték sem. Program van bőven, mindenkinek. Vagy mégsem?

Vita van, a citeraszó elmarad

   „Úgy látszik, nem kellünk” – mondja Balla Julianna, aki Gagyi Ignáccal közösen tanítja citerázni a helybéli gyerekeket. A két idős ember régóta pengeti a húrokat, még a Megéneklünk Románia Fesztiválon is felléptek. Felkérésre kezdték el a gyermekek oktatását, a Gyergyói Nőkert Egyesület unszolására. Citerákat készíttettek, akár harminc gyerek is tud egyszerre játszani. Ottjártunkkor Juci néni házában próbált a legjobb öt ifjú citerás. Ezúttal kedvtelésből, hisz a tervezett falunapi fellépés meghiúsult.
    Elekes-Köllő Márta, a citerások verbuválója és segítője állítja, az egész alapja az MPP–RMDSZ konfliktusban gyökerezik. Politikai ellentétek áldozatai a gyerekek. „Egy önkormányzati képviselő kérte tanácsülésen, legyen benne a falunapi programban a citerás gyerekek fellépése is. A jegyzőkönyv is bizonyítja ezt, mégis kihagyták. Pedig a gyereknek mi jelenti a sikerélményt? Ha megmutathatja tudását színpadon a rokonoknak, ismerősöknek, mert már több helyen felléptek, nagy tapsot kaptak, itthon is szerepelhetnének. Azt mondják, lépjünk fel a helyi tehetségek bemutatkozása programban. Mi már nem kell bemutatkozzunk, ismernek. Helyünk a néptáncosok, népdalénekesek között lenne, csak éppen a nevünk kimaradt a programból” – véli Elekes-Köllő Márta.
    „Szó nincs arról, hogy a gyerekektől megvonnánk a fellépés jogát, sőt azt szeretnénk, hogy minden újfalvi tehetség bemutatkozhasson. Péntek estére éppen azért tettük be a programba a helyi tehetségek bemutatkozása programot, hogy még véletlenül sem maradjon ki senki – mondja Egyed József polgármester. Ő is úgy látja, hogy a politika húzódik a háttérben. – Amit mi építünk, az RMDSZ-esek próbálják lerombolni. Nagyobb dolgokba nem tudnak belekötni, ezért most a citerás gyerekeket hozzák fel. Pedig az önkormányzat is vásárolt citerákat, segítjük a kulturális alapból a munkájukat.” A községvezető sajnálja, hogy név szerint nincsenek feltüntetve a citerások, ám – mint mondja – még meggondolhatják, és ma este 19 órától felléphetnek. „Az RMDSZ-esek is jobban tennék, ha az összefogást választanák, mert munka van bőven, elkelne a segítség – mondja Egyed, hozzátéve: – Én nem tartom az RMDSZ–MPP haragot, engem a munkám fog minősíteni.”
    Elekes-Köllő Márta azonban azt állítja, ők többször is megpróbáltak leülni az együttműködés érdekében, eredménytelenül. A gyermekek pedig mindebből semmit nem értenek. Csak annyit mondanak: „Mi szeretünk citerázni, mert nagytata is, dédi is citerázott.”

Forrás:Balázs Katalin - Hargita Népe

 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-07-02 11:28 
____________________________________________________________________


Kékfény nélkül Gyergyóújfalu felé!

    A Caritas Vidékfejlesztés közvetítésével egy-egy tűzoltóautót kap Kilyénfalva és Tekerőpatak. Tótpál László és Koós Tihamér vállalták a több, mint 1500 km, majd’ háromnapos, kalandos utat a járművek hazavezetésére.
    Önkéntes alapon működik a tűzoltóság is. A tűzoltóság az önkéntesség szuperlatívusza!
    Közösségszeretetre, összefogásra, áldozathozatalra, bátorságra nevel. Javítja a vidéki ember biztonságtudatát, közvetve életminőségét. A Caritas Vidékfejlesztés célkitűzésével is egybecseng ez.
     Két jó állapotban levő, alig használt, német alapossággal elkészített Magirus Deutz négykerék-meghajtású haszonjárműről van szó, mely tűz esetén értéket menthet. Árvízkor szintén!
    Elmar Karl német vállalkozót kereste meg a Caritas azzal az igénnyel, hogy szükség lenne vidéki teleépülésekre jó állapotú tűzoltóautókra. Kettő eddig összejött. A keresés folytatódik, hogy minél több település önkéntes tűzoltóinak javuljon a technikai felszereltsége!
    Tekerőpatakon és Kilyénfalván átadták rendeltetésükének a járműveket. Jelen volt Elmar Karl is, akinek kifejezhették köszönetüket a haszonélvezők!
Újabb motivációs tényező az önkéntes tűzoltóknak a felkészülésre, gyakorlásra, közösségformáló – értékmentő munkára. Áron püspök mondta: „Az ember élete akkor kezdődik, amikor észreveszi a rajta kívül lévő világot is”. Tűzoltóink élete elkezdődött.
    Reméljük nem kell gyakran bevetésre használni azokat de ha mégis, kívánjuk, hogy rendeltetésszerűen teljesítsenek!
    A Caritas Vidékfejlesztés nevében is köszönetet Elmarnak a közvetítésért!
   Bányász József
 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-06-29 20:15 
____________________________________________________________________


A Gyergyóújfalvi falunapok programja

    2010 július 2, péntek
 • 05:00 - Zenés ébresztő
 • 11:00 - Szentmise
 • 13:00 - Bajkó Péter nyugalmazott magyar királyi honvédszázados szobrának avatása, a szoboravató után Bajkó Péter nyugalmazott magyar királyi honvédszázados Emlékirataim című kötetének bemutatására kerül sor a templommal szembeni téren
 • 17:00 - Népi előadások:
  - Katorzsa Néptánccsoport
  - Remetei „Sirülő"néptánccsoport
  - Szentegyházi „Nárcisz Veterán" néptánccsoport
  - Marosfői „Forrás"néptánccsoport
  - Kilyénfalvi „Csipkebogyó" néptánccsoport
  - Tompai „Kóló"néptánccsoport
  - Ferenczi Lilla népdalénekes
  - Máté Linda népdalénekes
  - Oláh Csongor zongorán játszik
  - Kis Kinga hegedűn játszik
 • 19:00 - Helyi tehetségek bemutatkozása
 • 21:30 - Vindy, Zoltán Erika slágereket énekel
 • 22:00 - Knock Out koncert
 • 24:00 - Szabadtéri buli DJ Work
2010 július 3, szombat
 • 09:00 - Száz éves a gyergyóújfalvi Molnár Antal Fúvószenekar - Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó
 • 18:00 - A pityókabortól a tokaji aszúig – dr.Csizmadia András gasztrofilozófus borkóstolója -,Helyszín a Polgármesteri Hivatal alagsora (Metro)
 • 19:00 - Quatrock koncert
 • 21:00 - Divatbemutató Jacobs Company kollekciójából
 • 21:30 - Csoki mulatós dalokkal
 • 22:00 - Haverock koncert
 • 24:00 - Szabadtéri buli DJ Work
2010 július 4, vasárnap
 • 10:00 - „Kiki-ricske Kukkucska "szabadtéri foglalkozások és vetélkedők gyerekeknek, a TeleHáz közreműködésével
 • 11:00 - Szentmise
 • 13:00 - Állatkiállítás a gyergyóújfalvi Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete szervezésében
 • 14:00 - Taekwondo bemutató
 • 15:00 - A helyi fuvarosok bemutatója
 • 17:00 - Láncfűrész verseny
 • 20:00 - Yoyo ismert slágerekkel
 • 22:00 - Charlie koncert
 • 23:30 - Tűzijáték és tábortűz
 • 24:00 - Szabadtéri buli DJ Work
 Beküldő:  Babos Attila  @  2010-06-28 12:06 
____________________________________________________________________

«« első oldal «előző oldal  következő oldal »  utolsó oldal »»  

Hírek 2003
Hivatalos árfolyamok:
     
HUF 100 HUF = 1.3533 RON
EUR 1 EUR = 4.9476 RON
USD 1 USD = 4.2587 RON

Erdélyi portálok hírei:

 Krónika.ro

Oltottaknak mindent, oltatlanoknak semmit? Járványról és normalitásról a Krónika Live-ban
Oltottaknak mindent, oltatlanoknak semmit? Járványról és normalitásról a Krónika Live-ban
A járványügyi intézkedésekben tapasztalható romániai fejetlenségről, következetlenségekről, a kormányzat és az egyének felelősségéről beszélgettek az újságírók a Krónika Live legújabb kiadásában.

Felbonthatjuk a szerződést, ha a szolgáltató egyoldalúan módosítja a feltételeket
Felbonthatjuk a szerződést, ha a szolgáltató egyoldalúan módosítja a feltételeket
Az előfizetők kártérítés fizetése nélkül felmondhatják szerződésüket, ha a telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltató egyoldalúan módosítja a szerződési feltételeket - hívja fel a figyelmet az országos távközlési hatóság (ANCOM).

Politikai fegyverszünetet javasol a parlamenti pártoknak Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő
Politikai fegyverszünetet javasol a parlamenti pártoknak Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő
Politikai fegyverszünetet ajánlott a kijelölt miniszterelnök kedden a parlamenti pártoknak, azt kérve tőlük, hogy korlátozott ideig támogassák a kisebbségi kormányt - jelentette be Florin Cîţu ügyvivő kormányfő.

Az elmúlt 24 órában több mint 150 ezer személy oltakozott Romániában
Az elmúlt 24 órában több mint 150 ezer személy oltakozott Romániában
Az elmúlt 24 órában 150 639 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a CNCAV kedden ismertetett adataiból.

Gheorghiţă: ebben az ütemben év végéig elérjük a 70 százalékos átoltottságot a 12 éven felüliek körében
Gheorghiţă: ebben az ütemben év végéig elérjük a 70 százalékos átoltottságot a 12 éven felüliek körében
Bukarestben a lakosság 60 százaléka, Kolozsváron pedig 52,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját - közölte kedden az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă. 

Csiki-csuki a digitális és a papír alapú Covid-igazolvánnyal
Csiki-csuki a digitális és a papír alapú Covid-igazolvánnyal
Bár a szigorúbb korlátozásokról rendelkező kormányhatározat az uniós, digitális Covid-igazolvány megkövetelését írja elő, az intézmények eltérően alkalmazzák az előírásokat, és - egyébként helyesen - elfogadják a papíralapú oltási igazolást is.

Potápi szerint a kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte idén a nemzetpolitikát
Potápi szerint a kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte idén a nemzetpolitikát
Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát - mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Novemberben távoktatás jöhet, januárban pótolják be az iskolák a kéthetes kényszervakációt
Novemberben távoktatás jöhet, januárban pótolják be az iskolák a kéthetes kényszervakációt
Január első felében pótolják be az állami oktatási intézményekben az október 25-étől elrendelt kéthetes kényszervakációt - jelentette be kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Székelyhon.ro
   Gyergyószéki hírek

Megváltozott az ügyfélfogadás a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalnál
Megváltozott az ügyfélfogadás a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalnál
Gyergyószentmiklóson is átalakították az ügyfélfogadást a polgármesteri hivatalhoz tartozó intézményekben.

Soha nem volt még ennyi új fertőzött egy nap alatt Hargita megyében
Soha nem volt még ennyi új fertőzött egy nap alatt Hargita megyében
Rekordot döntött a napi esetszám kedden Hargita megyében, ahol közel kétszáz új fertőzést azonosítottak, és hét koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset is történt. A gyógyultak száma szintén magas volt.

Hét ezrelék fölött, szinte pontosan ugyanakkora fertőzöttséggel Székelyudvarhely és Csíkszereda
Hét ezrelék fölött, szinte pontosan ugyanakkora fertőzöttséggel Székelyudvarhely és Csíkszereda
Táblázatba foglalva mutatjuk a fertőzöttségi arányokat településekre bontva, a megyei egészségügyi igazgatóságok adatai alapján. A legutóbbi adatok közzététele óta a székelyföldi vörös zónás települések listája újabb tizenegy helységgel bővült.

Ön is a szerencsések közé tartozik?
Ön is a szerencsések közé tartozik?
Megtörtént Előfizetni főnyeremény! kampányunk első sorsolása, illetve a nyertesek értesítése. Hétfőn közjegyző jelenlétében kisorsoltuk 43 szerencsés előfizetőnket, akik nyereményekben részesülnek.

Sok a beoltott orvos, de nem elég
Sok a beoltott orvos, de nem elég
Változó jelenleg a székelyföldi kórházak alkalmazottainak beoltottsági aránya. Az általunk megkérdezett intézmények közül a gyergyószentmiklósi városi kórházban van a legtöbb beoltott orvos.

Őrtüzek helyett idén is mécsesek világíthatnak a legtöbb helyen Székelyföld autonómiájáért
Őrtüzek helyett idén is mécsesek világíthatnak a legtöbb helyen Székelyföld autonómiájáért
A tavalyihoz hasonlóan idén is tömeg nélkül emlékeznek Székelyföld autonómiájának napjáról október 31-én: ahol nem lesz lehetőség közös máglyagyújtásra, ott a lakosok otthonaik ablakába kihelyezett gyertyával jelezhetik az együvé tartozás fontosságát.

Október végéig tart a lehűlés, november elején enyhe felmelegedés várható
Október végéig tart a lehűlés, november elején enyhe felmelegedés várható
A hónap végéig hideg idő várható, a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékekkel, ám november 1. és 4. között felmelegedés lesz.

Folyamatosan szükség van vérre, a beoltottak is adhatnak
Folyamatosan szükség van vérre, a beoltottak is adhatnak
,,Rendszeresen adok vért. Most a rendőrség felhívására jöttem, de máskor civilként jelentkeztem" - válaszolta érdeklődésünkre az egyik rendőr. A hatóságiaknak hétfőn szerveztek véradási akciót, de nem csak az egyenruhások voltak jelen. transindex.ro
     Belföldi hírek

Az elmúlt 24 órában több mint 150 ezer személy kapott oltást
50 ezer temesvári háztartás és számos kórház maradt fűtés nélkül
Ciucă levélben fegyverszünetet javasol a politikai pártoknak (Frissítve!)
Romániában már több mint 6 millió ember megkapta a teljes oltást; lesz harmadik Moderna is
Gheorghiţă: Bukarestben év végéig tart az oltásmaraton, a nagyvárosok kellene kövessék a példát
Cîmpeanu: a vakáció miatt kiesett napokat január elején kell pótolni; akkor már biztos jelenléti oktatás lesz
Egy ortodox pap a földönkívüliek összeesküvését vizionálta az oltás kapcsán. A BOR szóvivője csúnyán helyretette
Leonard Orbant nyugdíjba küldte és kitüntette Johannis