Hírek

A megfelelő címen a honlap

    A honlap most már a www.gyergyoujfalu.ro címen érhető el.
    Köszönet az Esély alapítványnak a domainért és a C-soft K.F.T. -nek tárhelyért.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-06-09 10:46 
____________________________________________________________________


A helyhatósági választások eredményei

    A tegnap megtartott helyhatósági választásokon részvétel nem érte el az 50 százalékot, 1700 körüli választó szavazott.
    A független helyi képviselőjelöltek közül csupán Molnár Sándor (az előző négy évben a község alpolgármestere) jutott be a tanácsba.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-06-07 10:00 
____________________________________________________________________


Érvénytelenítették az NDF jelöltlistáit

    Az NDF országos vezetősége fellebbezésének helyt adó döntésével a Hargita megyei törvényszék május 14.-én, pénteken érvénytelenítette az NDF 28 önkormányzati képviselőjelölt-listáját, illetve polgármesterjelöltjeit, közöttük a gyergyóújfalvi jelölteket is.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-16 17:30 
____________________________________________________________________


Talán mégsem véglegesek a helyhatósági jelöltlisták

    Az NDF országos vezetősége a fellebbezés határidejének lejárta előtt alig negyedórával nyújtotta be fellebbezését a csíkszeredai törvényszéken a gyergyószentmiklósi bírói testület szerdai, számára kedvezőtlen döntése ellen. Eszerint a gyergyószentmiklósi, alfalui, csomafalvi, ditrói, újfalvi tanácsoslistán szereplők, valamint a térség két NDF-es polgármesterjelöltje számára csak pénteken délelőtt derül ki: indulhatnak-e a helyhatósági választásokon. (Krónika - 2004. május 14)
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-14 15:50 
____________________________________________________________________


Véglegesek a helyhatósági jelöltlisták

        A 2004-es helyhatósági választásokon Gyergyóújfalu községben két szervezet indít helyi képviselőjelölteket pártlistán, valamint 6 független helyi képviselőjelölt indul. Az RMDSZ listáján 15 jelölt van, míg a Német Demokrata Fórum listáján a Magyar Polgári Szövetség 11 jelöltje indul. Két polgármesterjelölt van: Kolumbán Imrét az RMDSZ indítja, az MPSz-es Simon Csaba az NDF színeiben indul.
Az RMDSZ jelöltlistája
 1. Sólyom István
 2. Elekes Róbert
 3. Molnár János
 4. Salamon árpád
 5. Deák László
 6. Simon István
 7. Horváth Sándor
 8. Gál József
 9. Melles Géza
 10. Elekes Köllő Tibor
 11. Gál István
 12. Bányász Máté
 13. Albert József
 14. Simon Ferenc
 15. Fórika Béla
Az NDF jelöltlistája
 1. Egyed József
 2. Sólyom László
 3. Elekes Köllő Márton
 4. Mihálydeák Ervin
 5. Simon Attila
 6. Kovács Imre
 7. Bartalis Csaba
 8. Simon Csaba
 9. Sólyom Mátyás
 10. Czirják Kinga
 11. Jánosy Katalin
Független jelöltek

Bányász Árpád
Bernád Csaba
György Zsolt
Jére László
Molnár Sándor
Nagy Antal
    Az RMDSz előválasztáson kialakult listáról Szabó Ernő, Molnár Vince és Madarász Enikő viszalépett, a 13. helyen végzett Molnár Sándor jelenlegi alpolgármester független jelöltként indul. Az RMDSZ jelöltlistája kiegészült a szervezet tekerőpataki és kilyénfalvi szervezeteinek jelöltjeivel.
     A jelöltek vagyonbevallásai a Hargita megyei tanács honlapján olvashatóak a következő címen: http://www.cchr.ro/aleg2004/page.php?adm=60      
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-14 10:30 
____________________________________________________________________


RMDSZ előválasztás

    2004 április 25-én az RMDSz gyergyóújfalvi szervezete megtartotta a 2004-es helyhatósági választásra benyújtandó helyi képviselők jelöltlistájára vonatkozó előválasztást. Az eredmények a következőek:
 1. Sólyom István - 138 szavazat
 2. Elekes Róbert - 135 szavazat
 3. Deák László - 134 szavazat
 4. Simon István - 120 szavazat
 5. Melles Géza -112 szavazat
 6. Elekes Köllő Tibor -111 szavazat
 7. Szabó Ernő - 100 szavazat
 8. Bányász Máté- 97 szavazat
 9. Molnár Vince - 91 szavazat
 10. Albert József- 76 szavazat
 11. Madarász Enikő -73 szavazat
 12. Simon Ferenc - 64 szavazat
 13. Molnár Sándor - 59 szavazat
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-04-26 11:25 
____________________________________________________________________

«« első oldal «előző oldal  következő oldal » utolsó oldal »»

Hírek 2003
Hivatalos árfolyamok:
     
HUF 100 HUF = 1.3438 RON
EUR 1 EUR = 4.8288 RON
USD 1 USD = 4.4163 RON

Erdélyi portálok hírei:

 Krónika.ro

Suceaván és Bukarestben diagnosztizálták a hazai koronavírus-fertőzöttek közel felét

Az elmúlt 24 órában 278-cal emelkedett az igazolt koronavírusos megbetegedések száma Romániában, elérve a 2738-at - közölte csütörtökön a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs.

A Magyar Operánál fogták el a kórházból az ablakon távozó, koronavírusfertőzés-gyanús férfit Kolozsváron

A kórház ablakán szökött ki és ismeretlen helyre távozott a kolozsvári Leon Daniello pulmonológiai klinika egyik, koronavírusra utaló tünetekkel beutalt betege.

Kvótaper: elmarasztalták Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Koronavírus: világszerte 47 ezer áldozatot szedett a kór, több mint 937 ezer regisztrált fertőzött

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre közel 78 ezerrel 937 567-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 47 256-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4915-en. A meggyógyultak száma 194 311, a szerda reggelinél 16 ezerrel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés t

Budapesten regisztrálták eddig a legtöbb fertőzöttet Magyarországon

Ötszáznyolcvanötre emelkedett az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. A térképes adatok alapján továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött.

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.

Covid-19: készülnek a nagy ostromra a kórházak

Nagyjából két-három hét múlva tetőzhet a szakemberek szerint a koronavírus-járvány Romániában, az erdélyi és partiumi kórházak pedig gőzerővel készülnek a betegek rohamára. 

Egy hónap alatt közel 300 ezer ember lépett be Romániába a nyugati határon

Márciusban közel 300.000 ember érkezett Romániába az ország nyugati határátkelőinél. Közülük több mint 250.000 román állampolgár - közölte szerda este Bogdan Despescu belügyi államtitkár a România TV-nek adott nyilatkozatában.erdely.ma

Uniós bíróság: Magyarország, Lengyelország és Csehország nem teljesítette kötelezettségeit
Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést.
2,57%-ra nőtt csütörtökön a három hónapos bankközi hitelkamatláb
Két bázisponttal évi 2,55%-ról 2,57%-ra nőtt csütörtökön a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) - közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).
Tizenkét országra bővült a ,,piros övezet"
Tizenkét országra bővült a ,,piros övezet", miután az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) aktualizálta csütörtökön azon országok lajstromát, ahonnan a hazaérkező állampolgároknak 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk.
Elmarad a wimbledoni teniszbajnokság
Nem rendezik meg idén a wimbledoni teniszbajnokságot. A minden évben hagyományosan harmadikként sorra kerülő Grand Slam-viadal a koronavírus-járvány miatt marad el.
Fülöp-szigetek: agyonlövik a karanténsértőket
Nem tűri a rendbontást Duterte elnök. Azonnali büntetést ígért azoknak, akik nem tartják be a szabályokat a járvány idején.
Fegyvertelenül a csatában
A koronavírus terjedésével egyre gyarapodik a megfertőződött egészségügyi dolgozók száma is: orvosok, asszisztensek, ápolók betegednek meg, miközben gyógyítani próbálják a kórházakba került betegeket.
Őriznek és vétenek?
Sok hibát elkövetett Iohannis elnök kedvenc pártja és kormánya, ezek pedig most, a legkényesebb helyzetben ütnek vissza. Addig űzték olcsó politikai játékaikat, hogy az elhatalmasodó válságban sok területen szinte tehetetlenné váltak.
Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!
Új funkcióval bővült az MTVA Archívum Fotótára: mostantól bárki lehet a több mint 275 ezer kép közösségi szerkesztője. A régi képek kedvelőinek igazi csemegét kínál a Nemzeti Fotótár ezzel az új szolgáltatással.


 Székelyhon.ro
   Gyergyószéki hírek

Ismét megyék szerint közlik a fertőzöttek számát

278 új koronavírusos esetet jegyeznek az országban a csütörtöki, legfrissebb adatok szerint. Újdonság, hogy ismét közlik megyei bontásban a fertőzöttek számát, ami Hargita megye esetében még nem tartalmazza az - információink szerint - megerősített etédi fertőzést.

Dolgoznak Gyergyószéken, de általános a bizonytalanság

A koronavírus-járvány ugyan egyelőre nem érte még el Gyergyószéket, de a vele járó bizonytalanság az itteni nagyközségekben és Borszéken is érezhető. Van, ahol egyelőre még minden megy az eredeti tervek szerint, de máshol már óvatosabbak, nem láthatják előre, hogy mi lesz pár hónap múlva.

Ami most mindenkit foglalkoztat: kiken végzik el a koronavírus-teszteket, hol és milyen gyorsan?

Kik esetében végeznek koronavírusteszteket, és kiknél nem? Milyen típusú tesztelési lehetőségek vannak? Mennyi időt kell várni egy-egy teszt eredményére? Egyáltalán hogyan zajlik a tesztelés? Hogyan áll ezek tekintetében Székelyföld? A kérdések mindegyikére választ adunk.

Célba ért az első száz maszk, a többi megvarrásához önkénteseket toboroznak

Gyergyószentmiklós legidősebbjeihez juttatta el a városháza az önkéntesek által készített első száz darab védőmaszkot. A polgármesteri hivatal felmérése szerint Gyergyószentmiklóson a 65 évet betöltöttek száma 3750, valamennyiük számára védőmaszkot biztosítanak.

Gyűl a pénz a járványhelyzetben nélkülözhetetlen eszközökre

Egy hete tették közzé a felhívást, és már 54 ezer lej folyt be a gyergyói római katolikus esperesség felügyelete alatt létrehozott segélyalapba. A kezdeményezés célja, hogy a gyergyószentmiklósi kórháznak és mentőszolgálatnak szükséges eszközöket, fogyóanyagokat vásároljanak.

Székelyföld-szerte megszólaltak a harangok egy órakor

Egyszerre 250 templomharang szólalt meg Maros, Hargita és Kovászna megye számos településén szerdán 13 órakor. A kezdeményezés Marosvásárhelyen született, és a történelmi egyházak felkarolták azt, hogy lelki erősítést nyújtsanak azoknak, akik most munkájuk folytán nem maradhatnak otthon.

Egyre kevesebben vannak lakhelyi elkülönítésben Hargita megyében

Továbbra is 142 személy tartózkodik karanténban Hargita megyében, a lakhelyi elkülönítésben lévők száma azonban a keddi 1957-ről 1875-re csökkent, illetve pénzbírságból is kevesebbet róttak ki a kijárási tilalom megszegése miatt. 

Elszámoltatható a ,,karanténszabadság"

A betegszabadság jóváhagyásához csak az intézményes karanténból kikerülők kell a megyei népegészségügyi igazgatóság által kiállított igazolást küldjenek háziorvosukhoz, a lakhelyi elkülönítésből kikerülők esetében viszont elegendő egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat. transindex.ro
     Belföldi hírek

Egy hét után fel is mondott a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége
Tizenkét országra bővült a „piros övezet”
Az autónkat is elkobozhatják, ha nem tartjuk be a kijárási tilalmat? Apjok Norbert szerint nem
A felekezetüknek megfelelően kapnak szabadnapot húsvétkor és pünkösdkor a tanügyi alkalmazottak
Csütörtökön 278 új fertőzöttet jelentettek be Romániában
A bukaresti Matei Balş járványtani intézet személyzetének öt tagja is megfertőződött
Az ablakon szökött meg egy kolozsvári kórházból egy koronavírus-gyanús férfi
Molnár Géza epidemiológus: nincs értelme fertőtleníteni az élelmiszerek csomagolását