Hírek

A megfelelő címen a honlap

    A honlap most már a www.gyergyoujfalu.ro címen érhető el.
    Köszönet az Esély alapítványnak a domainért és a C-soft K.F.T. -nek tárhelyért.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-06-09 10:46 
____________________________________________________________________


A helyhatósági választások eredményei

    A tegnap megtartott helyhatósági választásokon részvétel nem érte el az 50 százalékot, 1700 körüli választó szavazott.
    A független helyi képviselőjelöltek közül csupán Molnár Sándor (az előző négy évben a község alpolgármestere) jutott be a tanácsba.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-06-07 10:00 
____________________________________________________________________


Érvénytelenítették az NDF jelöltlistáit

    Az NDF országos vezetősége fellebbezésének helyt adó döntésével a Hargita megyei törvényszék május 14.-én, pénteken érvénytelenítette az NDF 28 önkormányzati képviselőjelölt-listáját, illetve polgármesterjelöltjeit, közöttük a gyergyóújfalvi jelölteket is.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-16 17:30 
____________________________________________________________________


Talán mégsem véglegesek a helyhatósági jelöltlisták

    Az NDF országos vezetősége a fellebbezés határidejének lejárta előtt alig negyedórával nyújtotta be fellebbezését a csíkszeredai törvényszéken a gyergyószentmiklósi bírói testület szerdai, számára kedvezőtlen döntése ellen. Eszerint a gyergyószentmiklósi, alfalui, csomafalvi, ditrói, újfalvi tanácsoslistán szereplők, valamint a térség két NDF-es polgármesterjelöltje számára csak pénteken délelőtt derül ki: indulhatnak-e a helyhatósági választásokon. (Krónika - 2004. május 14)
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-14 15:50 
____________________________________________________________________


Véglegesek a helyhatósági jelöltlisták

        A 2004-es helyhatósági választásokon Gyergyóújfalu községben két szervezet indít helyi képviselőjelölteket pártlistán, valamint 6 független helyi képviselőjelölt indul. Az RMDSZ listáján 15 jelölt van, míg a Német Demokrata Fórum listáján a Magyar Polgári Szövetség 11 jelöltje indul. Két polgármesterjelölt van: Kolumbán Imrét az RMDSZ indítja, az MPSz-es Simon Csaba az NDF színeiben indul.
Az RMDSZ jelöltlistája
 1. Sólyom István
 2. Elekes Róbert
 3. Molnár János
 4. Salamon árpád
 5. Deák László
 6. Simon István
 7. Horváth Sándor
 8. Gál József
 9. Melles Géza
 10. Elekes Köllő Tibor
 11. Gál István
 12. Bányász Máté
 13. Albert József
 14. Simon Ferenc
 15. Fórika Béla
Az NDF jelöltlistája
 1. Egyed József
 2. Sólyom László
 3. Elekes Köllő Márton
 4. Mihálydeák Ervin
 5. Simon Attila
 6. Kovács Imre
 7. Bartalis Csaba
 8. Simon Csaba
 9. Sólyom Mátyás
 10. Czirják Kinga
 11. Jánosy Katalin
Független jelöltek

Bányász Árpád
Bernád Csaba
György Zsolt
Jére László
Molnár Sándor
Nagy Antal
    Az RMDSz előválasztáson kialakult listáról Szabó Ernő, Molnár Vince és Madarász Enikő viszalépett, a 13. helyen végzett Molnár Sándor jelenlegi alpolgármester független jelöltként indul. Az RMDSZ jelöltlistája kiegészült a szervezet tekerőpataki és kilyénfalvi szervezeteinek jelöltjeivel.
     A jelöltek vagyonbevallásai a Hargita megyei tanács honlapján olvashatóak a következő címen: http://www.cchr.ro/aleg2004/page.php?adm=60      
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-05-14 10:30 
____________________________________________________________________


RMDSZ előválasztás

    2004 április 25-én az RMDSz gyergyóújfalvi szervezete megtartotta a 2004-es helyhatósági választásra benyújtandó helyi képviselők jelöltlistájára vonatkozó előválasztást. Az eredmények a következőek:
 1. Sólyom István - 138 szavazat
 2. Elekes Róbert - 135 szavazat
 3. Deák László - 134 szavazat
 4. Simon István - 120 szavazat
 5. Melles Géza -112 szavazat
 6. Elekes Köllő Tibor -111 szavazat
 7. Szabó Ernő - 100 szavazat
 8. Bányász Máté- 97 szavazat
 9. Molnár Vince - 91 szavazat
 10. Albert József- 76 szavazat
 11. Madarász Enikő -73 szavazat
 12. Simon Ferenc - 64 szavazat
 13. Molnár Sándor - 59 szavazat
 Beküldő:  Babos Attila  @  2004-04-26 11:25 
____________________________________________________________________

«« első oldal «előző oldal  következő oldal » utolsó oldal »»

Hírek 2003
Hivatalos árfolyamok:
     
HUF 100 HUF = 1.4370 RON
EUR 1 EUR = 4.6569 RON
USD 1 USD = 4.0889 RON

Erdélyi portálok hírei:

 Krónika.ro

Belvita alakult ki a PSD-ben Ecaterina Andronescu bírálatai miatt

Belső konfliktus van kibontakozóban a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, a párt egyik legismertebb arcának múlt hét eleji levele miatt.

Nem hozott nagy áttörést Merkel és Putyin németországi találkozója

Nem sikerült egyértelmű áttörést elérnie Angela Merkel német kancellárnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szombati találkozójukon a szíriai és az ukrajnai konfliktus, az Iránnal fennálló viszony és az Északi Áramlat 2 földgázvezeték ügyében.

Húsz személyt evakuáltak a lángra kapott Arad megyei rehabilitációs központból

Lángra kapott vasárnap reggel az Arad megyei Glogovácon működő orvosi rehabilitációs központ tetőzete. Húsz személyt evakuáltak, senki nem sérült meg.

Csángó ízek, táncok a Gyimesekben

A szokások, hagyományok előtt tisztelegnek az augusztus 24-26. között a Gyimesekben szervezendő 13. csángó túróspuliszka-fesztiválon.

Genovai hídomlás - Az autósztráda-társaság félmilliárd eurós kártérítést ígér

Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa és az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte az autósztráda-társaság vezérigazgatója szombaton tartott sajtótájékoztatóján. Mindeközben az áldozatok sz&

Hatalmas tömeg vett részt a genovai hídomlás áldozatainak temetésén

Kötelesség igazságot szolgáltatni az áldozatoknak - mondta Angelo Bagnasco genovai érsek a hídomlás több áldozatának közös állami temetésén, amelyet a genovai vásártéren tartottak szombaton, több ezer ember részvételével.

A hírszerzés szerint nagyszabású kibertámadásokat intéztek több romániai pénzintézet ellen

Nagyszabású kibertámadásokat intéztek június és augusztus között több romániai pénzintézet ellen - közölte szombaton a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Cyberint Országos Központ (CNC) elnevezésű alegysége által birtokolt adatokra és ,,biztos információkra" hivatkozva.

Kalotaszegi muzsikák a Kossuth Rádióban: Két zenészcsaláddal ismerkedhetnek meg a hallgatók

A bánffyhunyadi és bogártelki muzsikusokat mutatja be a magyar közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora az augusztus 20-ai héten. A Kossuth Rádióban kora reggel kalotaszegi zenék kerülnek a korongra.erdely.ma

Nemzeti ünnep: államalapításunk emléke előtt tisztelgünk
Szombaton és augusztus 20-án, hétfőn, a nemzeti ünnepnapon a Duna, a Duna World, az M3 retrocsatorna és az M5 kulturális televízió több műsora is az államalapító Szent István királyra emlékezik.
A csíkszeredai börtönbe vitték Bekééket
Hétfőn délben a feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba szállították át Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt - tudtuk meg tegnap Szőcs Csongortól, Zoltán öccsétől, aki a Beke családdal együtt szerdán Csíkszeredában találkozott a két bebörtönzött vármegyéssel.
Awake: már csak napijegyeket lehet venni
Elfogytak a három napos bérletek az Awake pénteki nyitónapja előtt, közölték a szervezők. A gernyeszegi Teleki-birtokon berendezett fesztiválra mától kizárólag a helyszínen lehet napijegyet venni 120 lejért.
Rangos elismerés a Szigligeti Színház művészének
A kortárs táncművészet partiumi megteremtését és népszerűsítését szolgáló munkája elismeréseképp Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Dimény Leventét, a nagyváradi Szigligeti Színház színművész-koreográfusát.
A legfőbb gonosz
Liviu Dragnea. Akit jogerősen elítéltek, újabb két ügyben vizsgálódnak ellene, egyikben, a kisebbikben alapfokon szintén börtönbüntetést szabtak ki rá a bírák. Aki a börtön elől menekül, és ezért semmi sem drága neki.
ANM: Felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre figyelmeztetnek a meteorológusok
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által kiadott figyelmeztetés szerint pénteken 13 órától vasárnap 22 óráig délutánonként és este esőre, felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre, helyenként jégesőre is számítani lehet.
Augusztus 20. - Nagyváradra és Bihardiószegre is ellátogat a debreceni virágkarnevál
Idén először Bihardiószegre is eljutnak a debreceni virágkarnevál virágjárművei, amelyek 13. alkalommal vonulnak fel a nemzeti ünnep utáni napon Nagyváradon is.
Munkálat megszokott romániai ütemben - Bezárhatják az ülepítőt (Barót)
Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.


 Székelyhon.ro
   Gyergyószéki hírek

Az állattartó gazdáknak okozták a legtöbb kárt a medvék

Megközelíti a másfél százat az év eleje óta hivatalosan feljegyzett vadkárok száma Hargita megyében. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesítése szerint a károknak több mint a kétharmadát medvék okozták.

Szem előtt tartani Szent István példáját - faluünnepet tartottak Borzonton

Szent István király két dolgot tartott nagyon fontosnak, és ezt kell a mai ember is szem előtt tartsa: a nemzetet és a vallást - hangsúlyozta Anton atya, ferences szerzetes, a vasárnapi búcsús szentmise szónoka Borzonton. Az évről-évre megszervezett Szent István Napokon idén újdonságokat is kínáltak a helyieknek, a vendégeknek.

Kezdődik a pótérettségi

Elkezdődik hétfőn az érettségi augusztusi vizsgaszessziója, amelyen több mint nyolcszázan próbálkoznak újra Hargita megyéből. Országszerte mintegy 45 ezer végzőst várnak a vizsgaközpontokba.

Játszótér-felújítás közösségi összefogással

Gyergyószentmiklós többször bizonyította: ha tettre kész ember áll az élre, sokan felsorakoznak mellé. Nem történt ez másképp egy lakótelepi játszótér felújításáért szervezett gyűjtés kapcsán sem.

Székelyföldi turnéra készül a Magyar Állami Operaház

Nyolc székelyföldi településen mutatja be augusztus végi, szeptember eleji időpontokban a Magyar Állami Operaház Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját. A turné a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat része.

A magyar úrihímzés jelentőségéről beszélt a néprajzkutató

Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia nagytermében vetítéssel egybekötött előadást tartottak pénteken. A Szent István-napi rendezvényen Kisné Portik Irén néprajzkutató a Szent István király és Gizella királyné nevéhez fűződő úrihímzésekről beszélt.

Berecz András vándorútja a remetei pásztorbottal

Milyen település az, ahol a pásztor van olyan viszonyban a polgármesterrel, hogy tőle küldje el a faragott botját nekem, kölcsönben? - így dicsérte fel Gyergyóremetét Berecz András a Passió főpróbája előtt.

Hét megyére érvényes árvízriasztást adtak ki

Hét megyére érvényes elsőfokú árvízriasztást adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA). transindex.ro
     Belföldi hírek

Legfőbb ügyészség: Vasárnapig 291-en tettek feljelentést az augusztus 10-i tüntetésen történtek ügyében
Több mint 1,3 millióan lépték át a román államhatárt az elmúlt öt napban
Az augusztus 10-i eseményeket kivizsgáló parlamenti bizottság létesítését szorgalmazza több PSD-s politikus
Arad megye: Lángra kapott egy rehabilitációs központ tetőzete; húsz személyt evakuáltak
Halálra gázolt egy kisteherautó egy medvét a Nagyszeben és Szászváros közötti autópályán
A Richter-skála szerinti 3,5-ös erősségű földrengés volt reggel Buzău megyében
Tenisz: Simona Halep ismét döntőt játszhat a cincinatti tornán
Meghalt szombaton az olaszországi hídomlásban megsérült román állampolgár