Hírek

Magyarországon oktattak a katorzsások

    Négyszázötven kiskunhalasi fiatal ismerkedett az erdélyi néptánccal – a gyergyóújfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes három tagja egy héten át tartott táncórákat a Bibó István Gimnázium diákjai számára.
    A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium felkérésének tett eleget az újfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes; a magyarországi iskola vezetősége néptáncoktatásra hívta meg a gyergyószéki település táncosait. „A Határtalanul! program keretében idén ősszel Újfaluba látogatott a Bibó István kollégium közel ötven diákja, akik számára több alkalommal is táncházat tartottunk. Annyira megkedvelték a néptáncot, hogy – hazatérve – az oktatás folytatását igényelték, kérésüket iskolaszintűre bővítette a gimnázium vezetősége” – magyarázta a meghívás előzményeit Deák László, a néptánccsoport vezetője, akivel együtt Elekes Köllő Szilamér és Birton Bernadett táncosok vállalta a meghívó iskola diákjainak oktatását.
   A november 5-én kezdődő, egyhetes ott tartózkodásuk alatt összesen négyszázötven 5-11. osztályos gyermeket oktattak a felcsíki táncokra. Testnevelésórák alatt zajlott az oktatás, így a csíkszentdomokosi hejsza, a lassú- és gyorscsárdás, a kezes, a zsuka és orosz zsuka mozdulatai a rendhagyó órák elemeivé váltak. „Az elején sokan húzódoztak attól, hogy megfogják egymás kezét, nagyon nehezen közeledtek egymáshoz, időközben ez a gátlás feloldódott, a végén pedig könyörögtek nekünk, hogy bár még egy hetet maradjunk oktatni” – mesélt a tapasztaltakról Deák László. Marasztalásukat már önmagában sikernek könyveli el, de „mérhető” eredményről is beszámolt. Mint mondta, az oktatás végére hat pár sajátította el teljesen a tanított táncokat, a teljes koreográfiát oktatóikkal együtt mutatták be a záró gálaelőadáson.
   A vendéglátó gimnázium diákjai mellett Kiskunhalas más iskoláiba járó gyerekek is érdeklődtek az újfalvi táncosok oktatása iránt, a „külsősöket” napi két órában tanították. „Élmény volt számunkra, mert amit mi adtunk, azt szívesen fogadták, mindannyian igyekeztek tanulni tőlünk” – mondta portálunknak Deák László, közölve, hogy a jövőre szóló meghívást már elfogadták, a kezdeményezésnek így folytatása is lesz.

Dióhéjban a Katorzsa Néptáncegyüttesről
   Gyergyóújfaluban 2007-ben éledt újra a néptáncmozgalom. A kezdetben mindössze három pár alkotta csoport időközben egyre gyarapodott, jelenleg 52 pár alkotja a hivatalosan bejegyzett Katorzsa Néptáncegyüttest. Zömében 5-8. osztályos gyerekek, de a táncoktatás az egész kicsiket is megcélozza. A helyi és környékbeli települések ünnepségei mellett fesztiválok, találkozók állandó fellépői. „Hogy kultúránk, hagyományaink ne vesszenek el, a gyermekeknek vissza kell tanítsuk azt, ami 15-20 évig kiesett az újfalvi emberek életéből” – mondta Deák László, aki legalább annyira tartja fontosnak a különböző ünnepekhez kötődő népi hagyományok újraélesztését, mint a néptánctanítást.

Forrás: Pethő Melánia - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-11-16 12:02 
____________________________________________________________________


Libán: karácsonyra villany gyúlhat a lakásokban

    A lakosság jelenlétében a libáni Határ-patakánál született egy egyezség: ha a falubeliek egyetértenek, amennyiben a kivitelező vállalja, a megyei tanács hitel révén karácsonyig eljuttatja a villanyvezetéket a libáni üzletig. Esély van arra, hogy az eddig tervezett egy kilométeres rész helyett háromra kerüljenek villanyoszlopok, rácsatlakozhasson 70 háztartás.
     A Gyergyóújfalu községhez tartozó Libán falu 37 családja és a hétvégi házak tulajdonosai, összesen hetven háztartás kapott reményt arra, hogy végre vezetékes villanyáramhoz juthatnak. A kétévesre tervezett beruházás azonban megosztotta a közösséget és az örömet is.

A kétkedés alapja
     A 2000-es évek elejétől már pislákolt a lehetőség, tervek is készültek Libán falu villamosítására. 2008-ban – emlékszik vissza Egyed József polgármester – átalakították a korábbi terveket, új finanszírozási lehetőség követelte meg ezt. Aztán újabb újratervezésre került sor, a kisvillany-program részévé vált e beruházás. Ennek értelmében Hargita Megye Tanácsa a beruházás 90, Újfalu önkormányzata tíz százalékát állná. A kivitelezési ütemterv szerint Sikaszó irányából idén az első egy kilométer villamosítása kellett volna megvalósuljon, a maradék két kilométernyi távon jövőre terveztek munkálatokat.
    A hírt nem fogadták kitörő lelkesedéssel azon családok, amelyek évek óta kérik, várják az áramot, Egyed József polgármester és Petres Sándor, a megyei tanács beruházásokért felelős alelnöke lakossági fórumon próbálta türelemre inteni azokat, akik jövőig kell várjanak. Sokakban felmerült a kétely: lesz-e jövőre is valami az ígéretből.

Áramreménytől csökkent a feszültség
    Kedden a Határ-pataknál gyűltek össze a helybéliek, az önkormányzat képviselői, a megyei tanács elöljárósága Borboly Csaba elnökkel, Bege Károly és Barti Tihamér megyei önkormányzati képviselővel. Jelen volt a kivitelező, a buzăui Aspin Kft. képviselője is, Alin Ungurean. A szerződés szerint Sikaszó határától a Határ-patakig most kezdődne a beruházás, negyvenöt nap alatt a megyei költségvetésben erre elkülönített 300 000 lejből és Újfalu önrészéből.
     Az elégedetlenkedő hangokról értesülve Borboly Csaba elmondta: „Lakossági kezdeményezésre sikerült elindítani egy kisvillany-programot, azt kell tudni, hogy a megyei tanácsnak ez nem feladatköre, sőt a törvényesség határán végezzük ezeket a beruházásokat. De ott, ahol a XXI. században a gyermekek gyertya mellett tanulnak, azt gondolom, hogy segíteni kell, el kell menni addig, amíg a part szakad. De ez csak akkor, ha a lakosság egyhangúan akarja. Itt nagyon erős bizalmatlanság jelent meg, s mi rosszat nem akarunk tenni senkinek.”
     A jelen lévő lakók közül volt, aki köszönősorait olvasta fel az elnöknek, hogy felcsillantotta a reményt, mások kérték, biztosítsa őket és váltsa is be ígéretét, jövőre tényleg kerüljön sor a további két kilométeres szakaszon a kiépítésre. Enyhült a feszültség, javaslattal állt elő Borboly Csaba: a kivitelezővel egyeztet annak érdekében, hogy hitelezze meg a jövőre tervezett szakasz munkálatait, így ha vállalja, karácsonyra villany lehet a libáni lakásokban egészen az üzletig. Alin Ungurean úgy nyilatkozott, van erre mód, kivitelezhető a teljes a szakasz. Borboly hangsúlyozta: „Megpróbáljuk megoldani a kérdést, de tudni kell: szerződés még csak az egy kilométerre van”.

A libániak látják a fényt
     A jelen lévő helybéliek közül egy újdonsült panziótulajdonos felajánlotta: a munkásoknak szállást biztosít tizennégy férőhelyes vendéglátójában, az asszonyok pedig azt egyezték, hogy a munkálatok ideje alatt váltásban biztosíthatnának egy-egy meleg ebédet a dolgozóknak.
     Búcsúzás előtt további javaslatok is elhangzottak a megyevezető részéről: segítsék a haladást, a kivitelező embereit engedjék be udvarukra, ne akadályozzák meg, ha a huzalok miatt fát kell kivágni, ágakat eltávolítani. Párhuzamosan kezdjék el a villanybekötés kérvényezését a szolgáltatónál, minden család építtesse ki a belső hálózatát, mert csak így van esély, hogy világosságot hozzon otthonaikba az angyal. Egyed József polgármester vállalta a rendszeres tájékoztatást, ígérte, az Electrica embere Libánba érkezik jövő héten, fórumot tartanak, ahol minden család megtudhatja, mi a teendője, milyen folyamat szükséges, hogy a hálózatra majd rácsatlakozhasson. Az is elhangzott: a libániak semmiképp se adják el birtokaikat, mert ha lesz itt villany, fel fog menni az ingatlanok ára, megnő a turistaforgalom is, ami jövedelemkiegészítő lehet.

Forrás: Balázs Katalin - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-10-17 09:16 
____________________________________________________________________


Idén végre csatornáznának Gyergyóújfaluban

    Hosszú évek óta várják Gyergyóújfalu község lakói, hogy végre náluk is elkészüljön a csatornázás. Ugyan le van fektetve a gerincvezeték, ami az alfalvi derítőállomásig vezet, de Újfaluból semmit nem szállítanak a kanáliscsövek, hiszen a háztartások nincsenek rácsatlakozva a rendszerre.
      Ígéretet hallhatott bőven az újfalvi, kilyénfalvi és tekerőpataki lakosság, de ennek eddig gyakorlatban nem sok eredménye volt. „Valóban azt hihetik, az emberek, hogy csak beszélünk, de nem teszünk semmit – ez azonban egyáltalán nem igaz” – mondja Egyed József polgármester. „A pályázatunk már több mint egy éve nyert, meghirdettük, majd elkezdtük a közbeszerzést is, és indulhatott volna a földmunka, a csövek lefektetése. Aztán ezt mégsem lehetett, mert Bukarestben hoztak egy új rendelkezést, amellyel megváltoztatták a közbeszerzési eljárásokat, emiatt új dokumentációt, tenderfüzetet kellett készíteni, a közbeszerzést ismét ki kellett írni. Egyébként nemcsak Újfalu került ebbe a helyzetbe, hanem számos más község is az országban, ahol szintén nem tudtak hozzákezdeni a csatornázáshoz.”
      A polgármester hozzátette: a közbeszerzésnek ebben a hónapban meglesz az eredményhirdetése, és bízik benne, hogy már idén egy szakaszon meg is történik a szennyvízvezeték lefektetése. Hogy pontosan hol, melyik utcákban kerül sor az első munkálatokra, azt még nem lehet tudni, a közbeszerzést megnyerő kivitelezővel közösen döntik ezt el. Egyed József egyébként úgy gondolja, a már meglévő gerincvezeték közelében indul majd a munka. 

Nem kérnek pénzt a bekötésekért
      Egyed József polgármester közölte, nem fognak bekötési díjat kérni a lakosságtól. A családokra így csak a vezetéknek a kaputól a házig való lefektetési költsége hárul. Egyelőre kérdés, hogy ki fogja működtetni az új rendszert. Jelenleg Csomafalva és Alfalu önkormányzatai közösen fedezik a derítőállomás fenntartási költségeit, és ehhez Újfalu is hozzáteszi a maga részét, annak ellenére, hogy most még a község háztartásai nincsenek rácsatlakozva. Egyed József úgy gondolja, a három községnek újra kell majd tárgyalnia a csatornázási szolgáltatás kérdését. Vagy egy saját céget kell létrehozni erre, vagy pedig egy már meglévő szolgáltatót megbízni ezzel a feladattal. Egyelőre azonban még nem kell előreszaladni. Lényeg, hogy hamarosan elkezdődnek a földmunkák, a vezetékek lefektetése.


Forrás: Gergely Imre - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-09-05 21:55 
____________________________________________________________________


Nem változik a polgármester személye

    Egyed József, az MPP jelöltje nyerte a polgármesteri széket.
Összesen:
- Egyed József (MPP): 1337
- Sólyom László (RMDSZ): 987
lebontva:
Libán:
- Egyed József (MPP): 22
- Sólyom László (RMDSZ): 15
Kilyénfalva:
- Sólyom László: 209
- Egyed József: 174
További adatok várhatóak.
A helyi tanács összetétele: 8 tanácsos MPP színekben, 7 tanácsos az RMDSZ részéről.
 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-06-10 23:08 
____________________________________________________________________


Holnap a választóké a szó!

     Ma reggel hét órától  lezárult hivatalosan a választási kampány, az az kampánycsend van.
     Vasárnap a szavazóhelységek reggel 7 és este 9 óra között tartanak nyitva. Gyergyóújfalu községben a 5 szavazókörzetben lehet szavazni. Gyergyóújfaluban a helyi tanácsnál a 1-280 és 612-1088 közötti házszámok alatti lakósok szavazhatnak, a marosfalvi iskolában a 281 és a 611 közötti házszámok alatti lakósokat várják szavazni. A kilyénfalvi és szenétei lakósok a kilyénfalvi iskolában élhetnek szavazati jogukkal. A tekerőpataki szavazók a helyi iskolában adhatják  le voksukat. Libánban is az iskola épülete ad helyet  a szavazóhelységnek.
     Az idei helyhatósági választások újdonsága, hogy polgármesteri tisztséget  is egyfordulós választással lehet elnyerni: a jelöltek közül az lesz a polgármester amely a legtöbb szavazatot kapja, tehát nem kell megszereznie a szavaztok több mint 50 százalékát. Újfalu községben ennek a változásnak nincs gyakorlati jelentősége, lévén, hogy a községben csak két polgármesterjelölt van.
     Minden választópolgár négy nyomtatványt kap, amelyek közül kettő eacute;ges egész Hargita megyében, ezeken a megyei tanács elnökjelöltjére, illetve a megyei tanács összetételére szavazhatunk, a másik kettőn vannak a polgármesterjelöltek, illetve a 15 tanácsosi helyre pályázó jelöltek.
     Ennek megfelelően minden szavazókörzetben négy urnát állítanak fel.  Az a szavazat számít érvényesnek, amelyen a Votat pecsét a szavazólapon szereplő, kiválasztott nevet vagy listát bezáró kereten belül kerül. Ha valaki a keretek mellé vagy többször pecsétel, akkor szavazata érvénytelen lesz.
     Minden településen csak az ott lakók szavazhatnak, személyazonossági igazolvánnyal igazolva magukat, a turistaútlevél és a szavazókártya felmutatásával nem lehet szavazni.
     Abban az esetben, ha a szavazó betegség vagy rokkantság miatt mozgásképtelen, egy írásos kérést kell eljuttatnia a lakhelye szerinti szavazókörzeti választási iroda elnökéhez. Ennek jóváhagyása után az iroda legalább két tagjából álló csoport kiszáll a szavazó tartózkodási helyére.

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-06-09 23:00 
____________________________________________________________________


A helyhatósági választási jelöltek listája

    A 2012 június 10-i helyhatósági választáson induló polgármesterjelöltek a sorrendje a következő:

Sor-
szám

Név és vezetéknév

Politikai
hovatartozás

Mestersége

Foglalkozása

1. Sólyom László
RMDSZ közgazdász gazdasági tisztviselő
2. Egyed József MPP gépész polgármester
  
 A helyi tanácsban betölthető 15 helyre pályázó jelöltek a sorrendje a következő:

Sor-
szám*

Név és vezetéknév

Politikai
hovatartozás

Mestersége, végzettsége

Foglalkozása

1. Elekes Köllő Tibor
R.M.D.SZ. tanár
tanár
2. Elekes-Józsa Martin

mérnök
ügyintéző
3. György Zsolt
mérnök
irodavezető
4. Marthy Barna
gépész
ügyintéző
5. Elekes Köllő Márta
mérnök tanár
6. Molnár Vicentiu

okleveles könyvvizsgaló
okleveles könyvvizsgaló
7. Gyulai Arthur

tanár
tanár
8. Deák Endre
informatikus informatikus
9. Bálint Ştefan Tibor
tanító tanító
10. György Róbert
gépész ügyintéző
11.
Bartalis Csaba

gépész
ügyintéző
12. Gál József
állategészségügyi technikus állategészségügyi technikus
13. Sólyom László
közgazdász gazdasági tisztviselő
14. Barabás Emese
koordinátor technikus titkárnő
15. Bencze Béla
egyetemi hallgató egyetemi hallgató
1.
Kovács Mátyás
PRPE-"Pro Európa"
Roma Párt
munkás
munkás
1. Egyed József MPP gépész polgármester
2. Mihálydeák Ervin
cégvezető
alpolgármester
3. Elekes József
munkás
kereskedelmi dolgozó
4.
Horváth Dumitrina
állatorvos helyi tanácsos
5.
Totpál László

elektronikus
ügyvezető
6.
Bálint Attila

asztalos
asztalos
7.
Egyed Márta
tanító-óvónő óvónő
8.
Kovács Levente

cégvezető
segédprogramozó
9.
Gál Katalin
pszichológus logopédus
10.
Deák László

autószerelő
egyesületelnök
11
Sólyom Endre

mester
mester
12.
Huszár Zoltán

érettségi bizonyítvány
munkás
13.
Nagy Árpád

bányász
ügyvezető
14.
Kovács Ernő

kovácsmester
ügyvezető
15.
Ferenczi Attila

érettségi bizonyítvány cégvezető
16. András Levente
erdész erdész
17.
Király László

erdész erdész
18. Antal József
érettségi bizonyítvány gazdálkodó
19.
Kovács József

erdésztechnikus kitermelés vezető

   * - A sorszám az adott párt listáján elfoglalt rangsort jelenti.  A fenti listán jelöltek a hivatalos, néhány esetben román helyesírású, neve szerepel.

Solyóm László polgármesterjelölt kampányfilmje

Egyed József polgármesterjelölt válasza az RMDSz vádjaira
 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-06-02 18:52 
____________________________________________________________________


Faluturizmus határtalanul

    A vidék népszerűsítése mellett a községben a faluturizmus fellendítését is prioritásként kezeli a Gyergyóújfalu Önkormányzata által működtetett turisztikai és információs iroda – a célok eléréséért a megtapasztalás lehetőségét kínálja fel a leendő turistáknak. Hétvégén egy magyarországi csoport vehette górcső alá a leendő vendégfogadók kínálatát, a vidék látnivalóit.
     A turista és a vendégfogadó közötti személyes kapcsolatra, a kölcsönös bizalomra építenék a falturizmust Gyergyóújfaluban, ennek kialakításán dolgozik a nemrégiben felavatott turisztikai és információs iroda. Szervezésében már megtörténtek az első lépések: hétvégén magyarországi intézményvezetőket látott vendégül a község azzal a szándékkal, hogy a látogatók – hazatérve – a személyes megtapasztalás élményén keresztül népszerűsíthessék a székely vendégszeretetet, Gyergyószék látnivalóit.
     „A turisztikai információs iroda a vidék népszerűsítésén túl közösségünk javát is kell szolgálja, szeretnénk, ha tevékenységével segítené a faluturizmus fellendítését. Olyan látogatókban gondolkodunk, akik nem a látványért jönnek legfőképp ide, hanem a személyes kapcsolatokat részesítik előnyben” – mondta el a sajtó képviselőinek Egyed József polgármester. Kifejtette, ennek egyik első mozzanata volt a Kiskunhalasi oktatási intézményekért felelős vezetőcsoport hétvégi fogadása, hisz előbb a vezetőkkel szeretnék megismertetni mindazt, amit az iskoláskorú gyermekeknek kínálnak. „Gyakorlatilag azt szeretnénk bemutatni a magyarországi szülőknek, hogy ne féljenek ideküldeni gyermekeiket” – összegezte a vendégfogadás célját a polgármester.
     Nem véletlen, hogy éppen iskolás gyermekek felé szól az Újfaluba hívogató üzenet, a Magyar Kormány Határtalanul elnevezésű programja ugyanis támogatja a diákok kirándulását az anyaországtól elszakadt területekre, és ez jó lehetőség lehet arra, hogy éppen Gyergyó vidékét részesítsék előnybe egyes iskolák. „Abban reménykedünk, hogy bekapcsolódva a programba, minél több diák eljuthat Székelyföldre. Nem a kollégákat és nem is a gyerekeket kell meggyőzni arról, hogy a felkapottabb vidékek helyett inkább Erdélybe látogassanak el, a szülőknek nehéz elmagyarázni, hogy nem Romániába megyünk, hanem Székelyországba” – mondta Pintér András, nyugalmazott iskolaigazgató, az idelátogató csoport tagja.

     Hogy sikerül-e az igyekezet, egyelőre a jövő kérdése, egy azonban biztos: a Kiskunhalasról érkezett bizottság tagjai lesz mit meséljenek az újfalviak vendégszeretetéről, a vidék látnivalóiról, hisz háromnapos itt tartózkodásuk során programok sorozatával nyújtottak mindebből ízelítőt számukra a házigazdák.

Forrás: Pethő Melánia - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-04-23 11:00 
____________________________________________________________________


Mezei Jánost és Egyed Józsefet támogatja az EMNP

    Nem indít saját polgármesterjelölteket az Erdélyi Magyar Néppárt Gyergyószentmiklóson és Gyergyóújfaluban, hanem a funkcióban lévő, MPP-s polgármesterek újraválasztása mellett áll ki. Más gyergyószéki településeket illetően még nincs hivatalos bejelentés a jelöltállításról.

    „Úgy látjuk, Mezei János eredményesen dolgozott az elmúlt négy évben, vezetésével Gyergyószentmiklós jó irányban fejlődött, ezért úgy döntöttünk, nem állítunk ellenjelöltet vele szemben” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. „Ha van egy sikeres polgármester, aki jól végezte a dolgát, nem látjuk értelmét, hogy csak úgy sportból jelöltet állítsunk ellene, hanem megpróbáljuk segíteni, hogy folytassa munkáját a köz érdekében” – jelentette ki Toró.

   Ugyanakkor elmondta, hogy Gyergyószentmiklós mellett Újfaluban is hasonló döntésre jutottak, azaz támogatják a jelenlegi MPP-s polgármestert, Egyed Józsefet. Toró T. Tibor elmondta, semmiképpen nem kívánnak „központi szintről” diktálni a helyi polgármesterjelöltek kiválasztásánál vagy a tanácsosi listák összeállításánál, ezeket minden esetben a helyi szervezetek döntésére bízzák. Az is helyi döntés lesz, hogy az EMNP-szervezetek kötnek-e együttműködési megállapodásokat a másik két magyar szervezettel, az RMDSZ-szel vagy az MPP-vel, vagy teljesen önállóan indulnak a választáson való sikeres szereplés érdekében. Elhangzott, az EMNP–MPP együttműködés a legtöbb helyen működni tud, de az RMDSZ egyenesen tiltja helyi szervezeteinek, hogy összefogjanak a másik két magyar párttal. Ugyanakkor vannak kivételek is. Marosvásárhelyen vagy Székelyudvarhelyen nem látják az együttműködés lehetőségét, de például Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád RMDSZ-es polgármestert támogatja az EMNP.

     Toró T. Tibor elmondta, a párt Erdély hét megyéjében mindenképpen önálló megyei tanácselnök-jelölteket és külön tanácsosi listát is indít a június tizedikei választásokon, és a legtöbb magyar településen versenyezni fog polgármesteri tisztségekért, illetve helyi tanácsosi mandátumokért. Hogy környékünkön ez konkrétan mit is jelent, arra egyelőre nem kívánt kitérni sem a párt elnöke, sem pedig Bákai Magdolna gyergyószéki elnök.
     Kényes kérdés, hogy miként indulnak a választásokon ott, ahol a magyarság kisebbségben van. Bákai Magdolna elmondta, Gyergyószéken jelenleg három olyan román többségű település van, ahol EMNP-szervezet létezik, azaz Vasláb, Maroshévíz és Tölgyes. Együttműködési szándékukat jelezték itt az RMDSZ területi szervezetének, de visszajelzés nem érkezett.

Mezei és Egyed: munkánk eredményeit ismerte el az EMNP

     Örülök, hogy az újonnan alakult, harmadik magyar párt elismeri annak a négyéves tevékenységnek az eredményét, amit megvalósítottunk. Az, hogy az EMNP nem indít Gyergyószentmiklóson ellenjelöltet, számomra azt is jelenti, hogy ők is fontosnak tartják a folytonosságot, a megkezdett munka továbbvitelét. Az EMNP helyesen látta be, hogy ha saját jelöltet indít, az az RMDSZ malmára hajtaná a vizet – fogalmazott Mezei János.

     Egyértelmű jelzés az EMNP döntése arra, hogy négy éven át jól dolgoztunk, sikeresnek ítélik meg azt a munkát, amit Újfaluban a polgármester, az alpolgármester, a testület és a teljes önkormányzat végzett, és úgy látják, hogy ezzel a tevékenységgel a község lakói is elégedettek, ami azt is jelenti, hogy sikeresen szerepelhetünk a közelgő választásokon – mondta Egyed József.

Forrás: Gergely Imre - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-04-23 10:48 
____________________________________________________________________


Működésképtelen az új turisztikai központ Tekerőpatakon

    Tekerőpatakon a múlt év végén adták át azt a felújított ingatlant, amelyben helyet kapott az új turisztikai iroda, illetve az önkormányzati iroda. A modern intézmény bejárata azonban egyelőre le van lakatolva, mivel az önkormányzat nem alkalmazhat irodavezetőt.

     „Kénytelenek voltunk szerződést hosszabbítani a vidékfejlesztési alappal, ugyanis a pályázati kiírás azt is tartalmazta, hogy két személyt kell alkalmaznia az önkormányzatnak az irodába” – magyarázta Egyed József gyergyóújfalvi polgármester, kifejtve, hogy amikor a pályázat indult, még nem volt érvényben az a kormányrendelet, miszerint az önkormányzatok a gazdasági válságra való tekintettel nem alkalmazhatnak tisztviselőket.
     Mint magyarázta, ha nem sikerült volna szerződést hosszabbítani, az önkormányzatnak vissza kellett volna fizetnie a pályázati összeget. Azonban így is veszteség éri az önkormányzatot, hiszen – mint magyarázta a polgármester – a garanciaalapba harmincezer lejt kell befizetniük az irodanyitás késlekedése miatt.
     Egyed József szerint a kormánynak kellene lépni az ügyben, hiszen nemcsak a gyergyóújfalvi önkormányzat, hanem még számos más önkormányzat is hasonló helyzetben van. „Egy tollvonásra állunk attól, hogy megoldjuk ezt a helyzetet” – magyarázta a polgármester, elmondva, hogy a kormány lényegében az uniós pályázati összegek elköltését akadályozza az intézkedéssel.
     A turisztikai irodát egyébként az egykori jegyzői lak felújítása révén alakították ki, a beruházásra a vidékfejlesztési alap 313-as kiírásán nyertek 180 ezer euró összeget. Ebből a pénzből az épületet kívül-belül felújították, felszerelték számítástechnikai eszközökkel és turisztikai információs anyagokkal látták el. A projektet Hargita Megye Tanácsa százezer lejjel támogatta.

Forrás: Jánossy Alíz - Krónika

 Beküldő:  Babos Attila  @  2012-01-10 17:44 
____________________________________________________________________


A közösségért tevékenykedőket díjazta Újfalu

    A közösség érdekében tevékenykedő polgárait díjazta Gyergyóújfalu Polgármesteri Hivatala – a csütörtöki dísztanácsülésen ötvenkét személy vehette át az önzetlen munkáért járó elismerő oklevelet.
      Egyed József polgármester rövid értékelés mellett nyújtotta át az elismerést az év folyamán kiemelkedő tevékenységet kifejtő civil, kulturális és sporttevékenységeket folytató szervezetek képviselőinek, illetve azoknak a személyeknek, akik önzetlen munkája a község előrehaladását segítette. Így oklevelet vehetett át több, a sport területén aktiváló személy, orvos, tanügyi káder, egyházi és közéleti személy, illetve olyan ifjú tehetség is, aki zsenge kora ellenére technikai alkotásával máris hozzájárult települése nevének öregbítéséhez.
      „2009-ben, amikor első alkalommal jutalmaztuk ily módon a község fejlődéséért tevékenykedőket, 18 oklevelet adtunk át. Ehhez képest ma 52 személyt, szervezetet díjaztunk” – mondta megelégedéssel Egyed József. A kitüntetettek mindegyikét az önkormányzati képviselők javasolták, a testület az illető által kifejtett tevékenység mérlegelése után fogadta el, vagy hárította a javaslatokat – fűzte hozzá a településvezető.
      Míg a szomszédos települések mindegyike évente oszt díszpolgári címet, addig Újfalu „szűkmarkúan” bánik ezzel a kitüntetéssel. A községvezető szerint főként azért, mert az eddig posztumusz díjazott Jakab Antal püspök és Bajkó százados életműve egyfajta mércét szab a jövendőbeli díszpolgároknak is, hasonló karakterek pedig nem születnek minden évben.
      Újfalu község tanácsa tervezi, hogy a jövőben életmóddíjat alapít. Az évente osztandó kitüntetéssel tanítókat, tanárokat, közéleti és egyházi személyeket díjaznának.

Forrás: Pethő Melánia - Székelyhon.ro

 Beküldő:  Babos Attila  @  2011-12-29 21:03 
____________________________________________________________________

«« első oldal «előző oldal  következő oldal »  utolsó oldal »»  

Hírek 2003
Hivatalos árfolyamok:
     
HUF 100 HUF = 1.4251 RON
EUR 1 EUR = 4.7792 RON
USD 1 USD = 4.2976 RON

Erdélyi portálok hírei:

 Krónika.ro

Huszonhat magyar gól, és más semmi: gálázva lett Eb-csoportelső a férfi pólóválogatott

A házigazda magyar válogatott 26-0-ra győzte le a máltai csapatot, így jobb gólkülönbségének köszönhetően a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat megelőzve nyerte a C csoportot és jutott közvetlenül a negyeddöntőbe a Duna Arénában zajló vízilabda-Európa-bajnokság férfitornáján.
Ez azt jelenti, hogy Märcz Tamás együttesének lesz egy extra pihenőnapja, majd szerdán az Oroszország-Georgia párharc továbbjutójával találkozik a nyolc között. Annak fényében, hogy a ,,közte húsz" volt a cél, jól kezdett a magyar válogatott, hiszen nyolc perc alatt fél tucat gólt szerzett, és egyet sem kapott. Mindössze három perc telt el a második negyedből, amikor a közönség már tízet számolt a máltaiakra, akiknek a dolgát csak nehezítette, hogy a kapuban Nagy Viktor is maximálisan koncentrálva minden lövést hárított, így a magyar válogatott egyre közelebb került céljához (13-0). A célt egy perccel a harmadik felvonás vége előtt Mezei Tamás góljával érte el a csapat, amelynek a kapuja még mindig érintetlen volt. A zárófelvonás egyetlen kérdése az volt, hogy meglesz-e az Eb-k történetének legnagyobb arányú győzelme, ehhez 27 gólra volt szükség - a rekordot 2018-ban Barcelonában a görögök állították fel a törökök elleni 27-1-es sikerrel -, végül ,,csak" csúcsbeállítás született. Az Eb-k történetében 2001 óta először fordult elő, hogy egy mérkőzésen az egyik csapat nem szerzett gólt, akkor ugyancsak Budapesten a spanyolok 4-0-ra győzték le a hollandokat. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos. Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak, csoportkör, 3. forduló, C csoport: Magyarország-Málta 26-0 (6-0, 7-0, 8-0, 5-0)gólszerzők: Zalánki 7, Varga Dé. 6, Pohl 3, Vámos, Erdélyi, Manhercz 2-2, Hosnyánszy, Jansik Sz., Mezei, Angyal 1-1A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország-Törökország 24-7 (5-3, 6-1, 8-1, 5-2)A csoport végeredménye: 1. Magyarország 7 pont (56-16), 2. Spanyolország 7 (58-25), 3. Törökország 3, 4. Málta 0.

Erdélyi Magyar Szövetség néven egyesül az EMNP és az MPP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni.
A pártok határoztak arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások után indítják el, a választásokon pedig az Erdélyi Magyar Szövetség politikai szövetségben vesznek részt. Csomortányi István, az EMNP elnöke a két párt együttes kongresszusa utáni sajtótájékoztatón elmondta: úgy ítélték meg, hogy a választási részvételüket tennék kockára, ha már az önkormányzati választásokra a fuzionált párttal készülnének. Nem biztos ugyanis, hogy addig sikerül lezárni a fúzió bírósági bejegyzését. Ezért döntöttek a politikai szövetség megkötéséről, melyet sokkal egyszerűbb jogi procedúrával lehet bejegyeztetni. Mezei János MPP-elnök elmondta: a két párt politikai szövetségéről szerződést kötöttek, mely paritásos döntéshozást ír elő. A két párt elnöke a politikai szövetség társelnökei lesznek. Az EMNP és az MPP mintegy száz-száz tagú küldöttgyűlése előbb külön-külön ülésezett. A zárt üléseken - az elnökök beszámolója szerint - egy-két ellenszavazattal, egy-két tartózkodás mellett fogadták el a fúzióra és a politikai szövetségre vonatkozó határozatokat. Ezeket a két küldöttgyűlés immár a sajtó jelenlétében tartott együttes ülésén is megszavazta. Itt egyetlen tartózkodással fogadták el mindkét határozatot. A sajtótájékoztatón Mezei János MPP-elnöke úgy értékelte: a két párt arról tett bizonyságot, hogy fontosabbnak tartják a közösségi érdeket, mint az egyéni, politikai érdekeket. Hozzátette: abban bíznak, hogy a két párt összefogása felhajtó erőt ad a ,,nemzeti oldalnak", és be tudják bizonyítani, hogy 1+1 olykor 3 is lehet. Az MPP elnöke azt is hozzátette: nem gyengíteni, hanem erősíteni akarják az erdélyi magyar képviseletet, és eredményre próbálják sarkallni az RMDSZ-t is. Az MPP és az RMDSZ 2013 óta létező politikai együttműködéséről Mezei elmondta: ha lesz nyitottság az RMDSZ részéről, az új szövetségest is ,,behozzák a megállapodásba". {K1} Csomortányi István EMNP-elnök elmondta: a két párt szervezeti hálózata kiegészíti egymást. Ahol egyik erős, a másik általában nem képvisel jelentős erőt. Ahol eddig versenyeztek egymással, ott békéltetési folyamat kezdődik. Hozzátette: számítanak rá, hogy ez helyenként nem lesz könnyű feladat. A székelyudvarhelyi helyzetre vonatkozó kérdésre Mezei János elmondta: a szövetségi megállapodás tartalmazza, hogy az egyik pártból kizárt politikusokat nem fogadhatja be a másik párt. Székelyudvarhelyen négy évvel ezelőtt a két párt közös jelöltjeként választották polgármesterré Gálfi Árpádot, akit azonban tavaly nyáron az MPP kizárt a soraiból. Csomortányi azt is elmondta, hogy megegyezésre törekszenek az RMDSZ-szel azokon a településeken, amelyeken csak a magyar összefogás hozhatja meg a sikert. Ezek között Marosvásárhelyt, Szatmárnémetit említette. Hozzátette azonban, hogy amiként az Erdélyi Magyar Szövetségben sincsenek alá- vagy fölérendelt felek, úgy az RMDSZ-szel is egyenrangú felekként kívánnak tárgyalni. A két párt küldöttgyűlése együttes ülését levélben köszöntötte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A politikus úgy vélte: a fúzió kinyilvánítása az új erdélyi magyar egység fontos lépcsőfoka. Szimbolikus értékűnek találta, hogy az autonómiapárti erdélyi magyar politikai szervezetek egyesítik az erőiket. Örömét fejezte ki azért, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség megegyezésre törekszik a parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ-szel.

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Életének 85. évében szombaton elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta a család az MTI-vel.
Makkai Ádám a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora volt, aki sokat tett a magyar irodalom nemzetközi elismertetéséért. Makkai Ádámot az MMA saját halottjának tekinti. Makkai Ádám 1935. december 16-án született Budapesten, édesapja, Makkai János országgyűlési képviselő, újságíró volt, édesanyja, Ignácz Rózsa pedig költő. Bölcsészeti tanulmányait Budapesten kezdte az ELTE-n, majd 1956-ot követően - miután elhagyta az országot - az Egyesült Államokban, a Harvardon és a Yale-en folytatta. 1958 és 1960 között a hawaii, 1963-tól 1964-ig a Kuala Lumpur-i, 1965 és 1974 között pedig több amerikai egyetemen tanított. 1969-től 2004-ig az illinois-i egyetem rendkívüli professzora volt, de az 1985-1986-os tanévben Szingapúrban, majd 1988-tól 2002-ig a hongkongi Baptista Főiskolán tanított nyelvészetet. 1974-ben megalapította az amerikai nyelvészszövetséget, amelynek ügyvezető elnöke is volt. A Forum Linguisticum folyóiratnak is alapítója, kultúrtörténeti jelentőségű műve az angol nyelvű magyar költői antológia. 1965-ben írott disszertációja az angol nyelv idiómaszerkezetéről 1972-ben könyv alakban is megjelent a hágai Mouton kiadónál. 1995-ben Chicagóban alapította meg az Atlantis-Centaur kiadót. Metafizikába hajló, ironikus verseket írt. Fontosabb kötetei: Szomj és ecset (1966), K=13 (1970), Jupiter szeme (1991), Cantio Nocturna Peregrini Aviumque (1996), Úristen! Engedj meghalni! (2002), Az erő (2003), Jézus és a démonok imája (2005). A legszebb ezer vers (2002) válogatás költészetünk nyolc évszázadából. Cantio Nocturna Peregrini Aviumque című műve - amely a magyar állam támogatásával szerepelt az 1999-es frankfurti vásáron - nyolc nyelven egyenként 12 variációt tartalmaz Goethe A vándor éji dala című költeményéhez csatolt Egy hasonló című versére. Budapesten 2002-ben mutatták be A legszebb ezer vers költészetünk nyolc évszázadából címmel ezeroldalas versantológiáját, amelyet tankönyvnek is ajánlottak, mivel a költők rövid életrajza is megtalálható a versgyűjteményben. Makkai Ádámot 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért, életpályája elismeréseként. 2016-ban Kossuth Nagydíjjal tüntették ki világszerte nagyra értékelt és a magyar költészet rangját emelő műfordításai, illetve egyedülálló formavilágú és invenciózus költészete, kivételes művészi pályája, valamint értékteremtő oktatói és tudományos közéleti életműve elismeréseként. 2016-ban a Magyar Szent István Rend kitüntetésben részesült. 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjává választotta.

Eurótízmilliók érkeznek Biharba: háztartási gépeket és akkumulátorokat gyárthatnak a térségben

Több millió eurós beruházásokra készülnek Bihar megyében: sajtóinformációk szerint Nagyszalonta mellett a DeLonghi fejleszt és gyárt majd háztartási gépeket, míg Nagyváradon repülőgépeknek és autóknak készülnek lítiumos akkumulátorokat előállítani.
Több tízmillió eurós tranzakció nyomán háztartásigép-gyárat készül alapítani a Nagyszalonta közelében található Madarászon az olasz DeLonghi - számoltak be értesülésekre hivatkozva a Bihar megyei hírportálok. Mint egybehangzóan írták, a DeLonghi megvásárolja a Jász-Plasztik Kft. romániai leányvállalatának telephelyét, és ott egy legalább 500 alkalmazottat foglalkoztató üzemet kíván kialakítani. Ez lesz az olasz óriás második romániai üzeme, a Kolozs megyei Nemeszsukon kávéfőzőket, mixereket és blendereket gyártanak. Mi készül Madarászon? Sajtóhírek szerint a beruházott összeg több tízmillió euróra rúg, és ez lesz az elmúlt évek legnagyobb Bihar megyei befektetése. Bár a DeLonghi és a Jász-Plasztik Kft. egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást, a kiszivárgott információk szerint az már biztos, hogy a hajdúváros közeli Madarász település mellett működő üzem kapuján kész háztartási gépek jönnek majd ki, nem alkatrészek. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint az egyeztetések előrehaladott állapotban vannak, és a tranzakcióról szóló szerződést a felek várhatóan már a hónap végén alá is írják, a termelés pedig egyes hírek szerint már tavasszal el is kezdődhet. Ami pedig az alkalmazottak illeti, az olasz vállalat megtartja a mintegy 200 alkalmazottat, létszámukat pedig 500 körülire bővíti. Olyan információk is napvilágot láttak, hogy a DeLonghi eredetileg azt tervezte, a Jász- Plasztik megvásárlása után az ott dolgozóknak Zsukon kínál állást, ám a többségében szalontai vagy a környékbeli falvakban élő alkalmazottak nem kívántak elköltözni a szomszédos megyébe. Az olasz csoport éves üzleti forgalma meghaladja a 2 milliárd eurót, és olyan brandeket is gyárt a DeLonghi mellett, mint a Kenwood, az Ariete, a Simac, a Climaveneta vagy a D'Radiators. Háztartási gépek széles skálája készül üzemeikben a kávégéptől a porszívón át a légkondicionáló berendezésig, vagy mikrohullámú sütőktől a különböző konyhai robotokig. A Jász-Plasztik Kft. madarászi leányvállalata éveken keresztül a különböző felsőkategóriás műanyag termékek, építőanyagok és festékek mellett például Samsung televíziókat és képernyőket is gyártott. Nagy tervek Váradon is Közben Nagyváradon is újabb nagy értékű beruházás körvonalazódik: az Atnom vállalat a megyeszékhely egyik ipari parkjában lítiumakkumulátorokat gyártó üzemet és kutatásfejlesztési központot készül létesíteni. A beruházás értéke eléri a 6,6 millió eurót, amiből 4,6 millió eurót európai uniós alapok tesznek ki. A váradi ipari parkokat kezelő helyi fejlesztési ügynökség közleménye szerint a beruházásról szóló szerződést tavaly augusztusban írták alá, az uniós finanszírozás pedig az év végén kapott zöld utat. A gyárban elektromos és hibrid meghajtású autók, repülőgépek, valamint telekomcégek, megújuló energiával foglalkozó vállalatok számára gyártanak majd akkumulátorokat. A közlemény szerint a beruházásnak köszönhetően 40 új állás jön létre. A 2015-ben megalapított Atnom cég Octavian Mircea Cri?an nagyváradi üzletember tulajdonában van, aki Nagy-Britanniában és Dániában tanult és szerzett szakmai tapasztalatot.

Dicshimnuszt írt Váradról egy olasz zenész

Nemcsak New Yorkról vagy Budapestről íródott dal, hanem Nagyváradról is. Ivan Romano olasz zenész Oradea (Nagyvárad) címmel jelentetett meg zeneszámot, melyben valóságos örömódát zeng a Körös-parti városról.
Az olasz nyelvű szerzeményben az 1974-ben született zenész a partiumi város szinte egész történelmét elmeséli, többek között a várban eltemetett Árpád-házi királyokról is szó esik benne. Az előadó Youtube-csatornáján is meghallgatható dal érdekessége egyébként, hogy a partiumi város történelméhez balkáni dallamot társítottak. Ivan Romano Youtube-csatornáján azt írja, megragadta a romániai város szépsége, az, hogy bár a háborúk sokat ártottak az értékes épített örökségnek, lakói mindent megtettek azért, hogy településük visszanyerje eredeti arculatát. Az olasz szöveg többek között utal az 1927-es zsidóellenes pogromra, a tatár és mongol betörésekre, a várat ért támadásokra. Az erődítmény kapcsán a dalszerző arra is felhívja a figyelmet, hogy ide hét koronás fő, több Árpád-házi király és felesége lett eltemetve. A hányattatott múlt bemutatása után a dal optimista hangvételre vált, amikor a város jelenéről mesél, szót ejt a történelmi belváros szépségéről, a zsinagógákról, templomokról, de megemlíti benne a helyiek vendégszeretetét is. A Nagyváradról szóló dal a zenész L'arte e la musica című albumán jelent meg. Ivan Romanót egyébként folkszerzeményei, pszichedelikus hangvételű dalai miatt szeretik az olasz zenekedvelők. Bár a váradi dalhoz társított mahaladallam nem volt a legjobb választása, egy Bukarestről szóló zeneszámhoz jobban illett volna.

Magyar-magyar versenyt hozó helyhatósági és előre hozott parlamenti választásra készül az RMDSZ

A román kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazására, előre hozott parlamenti választásokra, a helyhatósági megmérettetésen pedig magyar-román és magyar-magyar versenyre készül az RMDSZ.
Ez volt az alaphangja a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombaton Kolozsváron zajló ülésének, valamint az azon elhangzó beszédeknek, amelyek sorában Kelemen Hunor szövetségi elnök csatába is szólította kollégáit, egyértelműsítve: az alakulat immár kampányban van. (Az esemény helyszíne kapcsán talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a miniparlamentet rendhagyó módon nem Kolozsvár központjába, hanem a ,,pusztába", a kincses városon kívül eső Kajántó-völgyében működő Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központjába hívták össze). Politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor mindenekelőtt a belpolitikai helyzetet elemezte, kiemelve, hogy az instabilitás alaposan rányomja bélyegét a bukaresti kormányzásra. A szövetségi elnök felhívta a figyelmet, hogy közel nyolc éve, a Mihai Răzvan Ungureanu vezette kabinet 2012-es bukása óta kilenc kormánya volt Romániának, ami nem tesz jót az országnak. ,,Szükség volna már a nyugodt esztendőkre, a politikai stabilitásra, amikor amikor tervezni, jövőt építeni lehetne, és megtörténhetnének az intézményi, strukturális reformok" - hangoztatta a politikus. Kelemen kitért a belpolitikai kurzust hetek óta tematizáló kérdésre is, miszerint a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy készül módosítani a választójogi törvényt, hogy ezentúl két fordulóban válasszák meg a polgármestereket. Elmondta, hogy a Ludovic Orban miniszterelnök vezette kormánypárt megszegte az RMDSZ-szel még tavaly kötött írásos megállapodást, ebben ugyanis azt vállalta a PNL, hogy sem felelősségvállalás útján, sem sürgősségi kormányrendelettel nem módosítja a választási törvényt. {P2} Kelemen álvitának nevezte a kétfordulós rendszerre való áttéréssel kapcsolatos polémiát, szerinte ugyanis semmivel sem legitimebb, demokratikusabb ez a rendszer a jelenlegi egyfordulósnál. Megismételte az RMDSZ sokszor hangoztatott álláspontját, miszerint a kétfordulós rendszerre való áttérés esetén a szövetség elveszítené jelenlegi polgármesteri tisztségének húsz százalékát. ,,Kötelességünk támogatni és megszavazni a bizalmatlansági indítványt, mert nem értünk egyet a választási törvény ilyen irányú módosításával. Meg kell buktatni a Ludovic Orban vezette kormányt, hogy a felelősségvállalás apropóját képező jogszabály ne lépjen hatályba" - állapította meg az SZKT-n elhangzott beszédében Kelemen. A szövetségi elnök - igyekezve cáfolni az ennek kapcsán lábra kapott híreket - leszögezte ugyanakkor: mindez nem jelenti, hogy az alakulat koalícióba lépne a tavalyi év végén ellenzékbe került román Szociáldemokrata Párttal (PSD). Kelemen Hunor úgy véli, harminc év elteltével először komolyan kell venni az előre hozott választások lehetőségét Romániában, még akkor is, ha nem biztos, hogy erre végül sor kerül. Közölte, az RMDSZ azt szeretné, ha az idő előtti megmérettetésre a helyhatósági választás előtt kerülne sor, és hozzátette: június 14-én lehetne szervezni a parlamenti, június 21-én pedig az önkormányzati választást. ,,A mi számunkra teljesen mindegy, mikor állunk a választók elé, ha kell, akkor holnap kérjük a magyar emberek bizalmát" - jelentette ki a szövetség elnöke. Kelemen kitért arra is, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) ugyancsak szombaton dönt a két alakulat egyesüléséről, ami annyiban érinti közvetlenül az RMDSZ-t, hogy az MPP-vel írásos megállapodás alapján ápol együttműködést. Mivel Kelemen szerint minden bizonnyal ,,megszűnik a jogalany", azaz a polgári alakulat, az RMDSZ-nek arra kell készülnie, hogy a helyhatósági választáson minden településen verseny lesz. Mától kampányban vagyunk, és úgy kell készülni, hogy versenyben vagyunk, akár román, akár magyar versenyben. Tudnunk kell megállapodást kötni azokkal, akikkel lehet, például annak érdekében, hogy Marosvásárhelyen visszaszerezzük, Szatmárnémetiben pedig megőrizzük a polgármesteri tisztséget" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a szövetségnek március 16-áig be kell fejeznie a jelöltállítási folyamatot a helyhatósági választásra. Kelemen Hunor egyúttal bejelentette, hogy az RMDSZ a következő egy hónapban 200-220 ezer támogató aláírást akar összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében. A szövetségi elnök felkérte a területi szervezeteket, kezdjék el az aláírásgyűjtést, hiszen az SZNT kezdeményezése csak erősíti az RMDSZ által elindított Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. Mint ismert, az SZNT polgári kezdeményezésének célja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. {P3} Az SZKT-ülés keretében 18. alkalommal nyújtotta át az RMDSZ az Ezüstfenyő-díjat, amelyben idén 24 személy részesült. A miniparlament napirendjén szerepelt még az SZKT elnökének és állandó bizottságának megválasztása, az SZKT-frakciók megalakulása, valamint az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatának elfogadása. Az SZKT elnökévé Biró Rozáliát választották.

Fejlesztésre költik az idei büdzsé közel felét Nagyváradon  

Rendkívüli mennyiségű beruházást tervez idén a nagyváradi önkormányzat, a büdzsé 43 százalékát költenék fejlesztésre. A partiumi városban 30 százalékkal több pénzből gazdálkodnak, mint tavaly.
Rendkívüli év elé néz Nagyvárad, idén rekordmennyiségű beruházás várható a Kőrös-parti városban. A 2020-as esztendő pénteken közvitára bocsájtott költségvetés-tervezete szerint az önkormányzat idén 30 százalékkal több pénzből gazdálkodik, mint tavaly. Így aztán megengedheti magának, hogy ennek közel felét, 43 százalékát fejlesztésre költse, derült ki az idei büdzsétervezet pénteki bemutatóján. Ilie Bolojan polgármester szerint a partiumi városban csupán 2015-ben volt az ideihez hasonló projektdömping, amikor több uniós pályázatnak kezdődött el a gyakorlatba ültetése. Florin Birta alpolgármester elmondta, a tervezet szerint a nagyváradi városvezetés 1.805.387.720 lejből gazdálkodik idén, az összeg 57 százalékát működésre, 43 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Mintegy 785 millió lej jut beruházásokra, ennél nagyobb összeget csak 2015-ben fordítottak a célra, 836 milliót. A nagyváradi városvezetés a bevételek terén sem áll rosszul, 22 százalékkal több pénzre tett szert, mint tavaly. Így az idei büdzséből jut pénz a civil szervezetek támogatására is, mintegy 500 millió lejt szánnának a célra. Eduard Florea gazdasági igazgató a folyamatban lévő beruházások között említette az új sportcsarnok építését, a megyei kórház sürgősségi részlegének bővítését, a tavaly leégett görögkatolikus püspöki palota helyreállításának folytatását, a városháza felújítását, több útfelújítást. {P2} De a nagyváradi önkormányzat a határ túloldalára is küld pénzt, a méhkeréki román oktatást támogatja. Az újabb beruházások közé többek közé az egyetemi bentlakások építését, az ipari park fejlesztését, a Szacsvay iskola felújítását sorolta. {K1} Ilie Bolojan polgármester úgy fogalmazott, hogy hároméves ,,csúcsidőszak" következik a város történetében, amikor gyakorlatba kell ültetni mindazokat a projekteket, melyekre sikerült uniós támogatást szerezni, és újabbakat is elkezdeni. Az elöljáró nagy megvalósításnak nevezte, hogy az önkormányzat saját bevételeinek egyharmadát fejlesztésre költi, mint fogalmazott, a lakosok által befizetett adó jó része visszatér hozzájuk. Ugyanakkor elnézést kért a lakosságtól a számos munkálattal együtt járó kellemetlenségért. A polgármesteri hivatal honlapján böngészhető költségvetés-tervezethez február 3-áig várják a lakossági észrevételeket, javaslatokat, a büdzséről február 19-i ülésén szavaz a helyi tanács.      

Nemzeti egységkormányt szeretne a PSD, ha átmegy a bizalmatlansági indítvány

Ha a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, sem a Szociáldemokrata Párt (PSD), sem az RMDSZ nem fog miniszterelnököt jelölni - jelentette ki péntek este Piteşti-en Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.
Ciolacu nem érti ezt a ,,hóbortot", hogy néhány hónappal a rendes választás előtt előre hozott választásokat tartsanak. Az Agerpres szerint hangsúlyozta, hogy a választási törvényeket kizárólag a parlamentben kell módosítani. Sok mindennel játszhatsz, ha kormányon vagy, de a választási törvénycsomaggal semmiképpen nem. A választási törvény módosítása kizárólag a parlament feladata" - mondta Ciolacu. Az ügyvivő elnök azt mondta: a kormány megbuktatásához matematikailag nem elégségesek PSD és az RMDSZ képviselők szavazatai, de ,,gyűjtik már az aláírásokat". {K1}erdely.ma

Étteremtűz és Macron-mentés Párizsban (VIDEÓ)
Tűz ütött ki szombaton hajnalban egy párizsi étteremben, amelyet Emmanuel Macron francia elnök is gyakran látogatott. A tüzet hamar eloltották, a tűzoltók nem tudják, hogy mi okozta.
A rendőrség év végéig működőképessé teszi a szexuális bűncselekményeket elkövető személyek automatizált nyilvántartó rendszerét
A rendőrség év végéig működőképessé teszi a szexuális bűncselekményeket elkövető személyek automatizált nyilvántartó rendszerét, eddig mintegy 45 ezer személy szerepel a bűnügyi nyilvántartásban ilyen bűncselekménnyel.
Kelemen Hunor: a közjó azt kívánja, hogy minél hamarabb alakuljon stabil parlamenti többség Romániában
A közjó azt kívánja, hogy minél hamarabb alakuljon stabil parlamenti többség Romániában, ezért az RMDSZ támogatja, hogy tavasszal előrehozott parlamenti választások legyenek - jelentette ki szombaton Kolozsváron Kelemen Hunor.
A Magyar Kultúra Napját ünneplik a múzeumban (Arad)
Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján rendezik meg a Magyar kultúra napja Aradon című múzeumi estet az Arad Megyei Múzeum második emeleti kiállítótermében, az Ereklyemúzeumban.
Felvidéki hagyományőrzők - Összefoglaló a Hálózat éves munkájáról
A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia tartalmas évet zárt 2019-ben. A felvidéki munkatársak a képzések, a rendezvények és a dokumentáció területén sikerrel folytatták a három éve elkezdett munkát.
42 éves és már 20 gyermeket hozott a világra
Egy 42 éves Arge? megyei asszony 20 alkalommal szült eddig, ezzel jelenleg ő a legtöbb gyermekkel rendelkező anya Romániában. Az első gyereket 19 évesen hozta a világra, azóta szinten minden évben újabb gyereket szült.
Raffay Ernő szerint ma is nagyon időszerű gróf Apponyi Albert trianoni beszéde
A világtörténelem egyik legjelentősebb beszédével érvelt 100 évvel ezelőtt gróf Apponyi Albert a trianoni diktátum ellen, ám Európa lelkiismeretét nem tudta megszólítani, a fejlett Nyugat kiszolgáltatta hazánkat a hiénaszellemű politikának.
Orbán: egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból
"Egy centire voltunk a tegnapi szavazás után attól, hogy kilépjünk a Néppártból" - mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.


 Székelyhon.ro
   Gyergyószéki hírek

Ugratónak használta a hóhalmot, kórházba került a síző

Hiába viselt védőfelszerelést, hátsérülést szenvedett egy fiatal marosvásárhelyi síző szombaton Gyergyócsomafalván, miután ugratónak használt egy hóhalmot.
A védőfelszerelés használata nem ellensúlyozhatja a tapasztalatlanság vagy a vakmerőség jelentette veszélyt - figyelmeztet közleményében a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség. A gyilkostói hegyi csendőri alakulatot szombaton kevéssel dél után riasztották a gyergyócsomafalvi sípályán történt balesethez: a bejelentés szerint egy 25 éves marosvásárhelyi férfi erős hátfájdalomra panaszkodott, miután egy hóbuckát ugratónak használva síbalesetet szenvedett. {A} A helyszínre siető csendőrök hordágyra helyezték a sérültet, miközben riasztották a gyergyószentmiklósi tűzoltóság elsősegélynyújtó egységét, majd hószánnal a baleset helyszínétől mintegy hatszáz méterre szállították, ahonnan a férfit mentőautó vitte tovább a gyergyószentmiklósi kórházba.

Jégképződés várható, óvatosan közlekedjenek az utakon

Kilenc erdélyi, máramarosi, partiumi és bánsági megyére adott ki ködre és jéglerakodásra vonatkozó, azonnali (nowcasting) figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután.
A figyelmeztetés a következő megyékre érvényes: Arad Bihar, Máramaros, Szatmár, Kolozs, Fehér, Szeben, Maros és Hargita - írja a meteorológiai szolgálatra hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Nincs megállás, továbbra is növekedik a romániai gépjárműpark

Tovább folytatódott tavaly a 2018-as tendencia a járműbejegyzések terén: a használt autók száma csökkent, az újaké viszont jelentősen megnövekedett. A romániai járműpark dinamikus növekedése továbbra is megfigyelhető: 2019-ben összesen 606 163 személygépjárművet írattak forgalomba az országban.
Nem lankad a romániaiak autóvásárlási kedve: 2019-ben újabb 606 163 személygépjárművel bővült a hazai járműpark a gépkocsik beíratásáért és a jogosítványok kibocsátásáért felelős igazgatóság (DRPCIV) friss statisztikája szerint. Ez 0,27 százalékos növekedést jelent a 2018-ban jegyzett 604 535-hez képest. Noha összességében továbbra is enyhe növekedés jellemző, az mindenképp kedvező, hogy a használt autók száma továbbra is csökken, és egyre többen döntenek új járművek vásárlása mellett. {P4} A DRPCIV adatai szerint új személyautóból 161 562-t írattak forgalomba az országban 2019-ban, ami 23,41 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Használt autóból ezzel szemben 6,13 százalékkal kevesebbet jegyeztek be tavaly 2018-hoz képest: az akkori 473 616 helyett 444 601-et. {A} Mint ismert, miután 2017 februárjától a kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, elárasztották az országot a külföldről behozott használt autók, csak abban az évben több mint félmilliót írattak forgalomba. A következő években valamivel visszafogottabbá vált a vásárlás üteme, de a számok még így is nagyon magasak, főként ahhoz képest, hogy 2016-ban a bejegyzett használt autók száma még a 300 ezret sem érte el. {P2} A tavalyi adatok szerint az új járművek esetében a népszerűségi lista élén toronymagasan a Dacia áll (50 311 eladott darabbal), második a Renault (13 573), ezt követi a Ford (12 420), a ©koda (12 372) és a Volkswagen (10 579). A használt autók tekintetében is hangsúlyos előnyre tett szert a népszerűségi lista élén álló márka, a Volkswagen, amelyből 111 230-at jegyeztek be. A második legkeresettebb márka a BMW volt (44 801), ezt követi az Audi (42 381), az Opel (38 454) és a Ford (36 117). Növekedés Hargita megyében is A járműbejegyzések számának folyamatos növekedése az országos helyzethez hasonlóan Hargita megyében is évek óta megfigyelhető. Mint Adrian Pănescutól, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivőjétől megtudtuk, évente mintegy kétezerrel nő a járműbejegyzések száma. 2017-ben 20 290 járművet írattak forgalomba a megyében, 2018-ban 22 397-et, tavaly pedig már 24 893-at. A szóvivő szerint a növekedés elsősorban a megye fejlődésével magyarázható. Mint mondta, miközben a fejlettebb megyékben, például Brassó megyében a lakosság 50 százaléka rendelkezik jogosítvánnyal, Hargita megyében ez a szám mindig is alacsonyabb volt. Ahogy azonban fejlődött a megye és javultak a lakók anyagi körülményei, egyre többen szereztek gépjárművezetői engedélyt és vásároltak autót. {P3} Jelenleg Hargita megye lakossága mintegy egyharmadának, tehát körülbelül 100 ezer személynek van jogosítványa. A szóvivő azt is elárulta: 2019 végén 134 946 jármű volt forgalomba íratva a megyében, ebből 109 878 magánszemély tulajdona, a többi pedig vállalati jármű.

Aszfalt kerül a siklódi útra

Közel harminc millió lejből újítja fel Hargita Megye Tanácsa a 135-ös számú megyei út Etéd-Küsmöd-Siklód-Maros megye határa közötti tizenkét kilométeres szakaszát. A tavasszal elkezdődő munkálatok több évig fognak tartani, a modernizálás pedig szakaszosan valósul meg.
A tervek szerint az aszfaltozás mellett két meglévő hidat újítanak fel és három új átkelőt építenek, valamint a háztartások és a mellékutak bejáratait is rendbe teszik a 135-ös megyei út Etéd és Maros megye határa közötti szakaszán - tudtuk meg Hargita Megye Tanácsának illetékesétől. A közel harminc millió lej értékű beruházásnak ugyanakkor része a vízelvezetés megoldásaként szolgáló beton- és földsáncok kiépítése is, amelyeket a településeken be is födnek. {A} Szakaszos munka A megyei önkormányzat már alá is írta a napokban a kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes céggel, így tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok - fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, az intézmény alelnöke. Mint mondta, a vállalkozó húsz hónap alatt kell elvégezze a munkát, ebből le kell vonni azokat időszakokat, amikor az időjárási viszonyok miatt nem lehet dolgozni. A megvalósítást szakaszokban képzelték el, ami azt jelenti, hogy jövőre az Etéd és Küsmöd közötti rész készül el, a következő évben pedig Siklódig folytatják a munkát. Az utolsó szakasz a Maros megye határáig tartó rész lesz, ami a legnehezebbnek számít. Ott csak akkor kezdik el a kivitelezést, amikor Maros Megye Tanácsa is elkezdi a Sóváradtól a megyehatárig tartozó rész felújítását. Utóbbi modernizálásra már van ígéret, de nem tudni, hogy az idei helyhatósági választások után ki fogja vezetni az intézményt, így ezt nem lehet készpénznek venni - magyarázta Bíró. Ettől függetlenül fontosnak látják az útmodernizálást, hogy a lakóknak könnyebbé tegyék a mindennapjait. Ez része ugyanis a kistérségek felzárkóztatásával kapcsolatos stratégiájuknak. {P2} Az alelnök rámutatott, jelenleg saját költségvetéséből finanszírozza a megyei önkormányzat az út felújítását, de pályázni is szeretnének állami vagy európai uniós támogatásokért. Hangsúlyozta, erre nagyobb esélyük is lesz ezentúl, hiszen most már folyamatban lévő projektről van szó. Esélyt kap a kistérség Több siklódival is szóba álltunk a felújítással kapcsolatban. Egy idős asszony szerint nagyon kevés fiatal van a faluban - ,,nem úgy, mint régen" -, de reméli, hogy ez megváltozik, ha könnyebben megközelíthetővé válik az igencsak elzárt kis falu. Az elmúlt időszakban nagyon sok házat adtak el, amelyeket többnyire külföldiek vásároltak meg, a fennmaradó porták lakói pedig elköltöztek, megöregedtek vagy Székelykeresztúrra járnak dolgozni. Utóbbiaknak különösen fontos volna, ha jó úton közlekedhetnének - véli az idős hölgy. {P3} Pálfi Dénes, aki szintén Siklódon él, abban reménykedik, hogy a mielőbb megépül az út Maros megye határa felé vezető szakasza is, hiszen abba az irányba jelenleg csak traktorokkal és terepjárókkal lehet közlekedni. Ha modernizálnák az említett részt, mindössze hét kilométert kellene utazni Sóváradig, vagyis a 13A jelzésű országútig. Jelenleg Kőrispatak irányába kell kerüljön, ha Maros megyébe szeretne eljutni, ami mintegy húsz kilométeres utat jelent. Persze szerinte már az is nagy előny, ha Etédig aszfaltúton közlekedhet majd - tette hozzá.

Etnikai ,,munkaburok": jellemző, hogy magyar magyart alkalmaz a kommunikációs gátak elkerüléséért

A marosvásárhelyi magyar és román közösség érezhető nyelvi párhuzamosságban éli mindennapjait, nincs ez másként a munkahelyeken sem. Sok magyar fiatal inkább vállalja a kevesebb fizetéssel járó magyar közösségű munkahelyet a vegyes vagy teljesen román nyelvi környezet helyett.
Gazdaságszociológiai tanulmányok szerint a gazdaság nem lehet független a társadalmi feltételektől, sajátosan az etnikai viszonyoktól sem. Általánosan elmondható, hogy kevésbé gazdaságos egy olyan vállalkozás, amely kizárólag etnikai alapon szerveződik. Csata Zsombor szociológus, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa, a Babe?-Bolyai Tudományegyetem tanára így ír erről Etnikai párhuzamosságok az erdélyi gazdaságban című tanulmányában: ,,Egy homogén és zárt kommunikációs rendszerben, >>etnikai burokban<< redundáns információk keringenek, a tagok könnyebben lemaradnak jó üzleti lehetőségekről. Etnikai alapú zárványok, >>szegregátumok<< alakulhatnak ki, amelyek leszakadhatnak a piac jobban teljesítő részétől. A diverzitás hiánya a vállalaton belül sem mindig hasznos, különösen a humán erőforrást intenzíven igénylő ágazatokban: a homogén munkacsoportok általában kevésbé innovatívak, problémamegoldási és adaptációs képességük alacsonyabb, a munkatársak kevesebbet tanulnak egymástól, együttesen kisebb a teljesítményük." {A} Ugyanebben a tanulmányban bemutatott felmérésből derül ki az is, hogy ű Erdélyben csökken azoknak a száma, akik hibátlanul beszélik a románt, és növekszik azoké, akik nem beszélnek nagyon jól. Míg 2008-ban a megkérdezett 15-29 év közöttiek 40 százaléka vallotta azt, hogy tökéletesen beszéli a román nyelvet, addig 2013-ban 26,2 százalékuk vallotta ugyanezt. 2008-ban 17,6 százalékuk azt válaszolta, hogy nem beszél nagyon jól, de az esetek többségében meg tudja értetni magát, 2013-ban viszont már 28,8 százalékuk válaszolta ugyanezt. A nyelvi gát tehát erősen meghatározó a fiatalok karrierválasztásában. Sok erdélyi magyar fiatal elsődleges szempontja a munkahely kiválasztásánál a magyar nyelvű környezet, nem pedig a vonzóbb bérezés vagy karrierlehetőség. Sokan tartanak attól, hogy nem tudják megfelelően érvényesíteni saját álláspontjukat román nyelven, ezért inkább magyar munkaközösséget választanak. ,,Nagyon kevés román barátom van, de akad. A Sapientia egyetemen mindenki magyar, itt megvan egy közösség, amely elszigetelődik a román közösségtől. Nem is járok román rendezvényekre. Tudom, hogy vannak jó IT-s állások magyar munkaközösséggel, így ha végzek, biztosan jelentkezni fogok egy ilyen helyre" - vallotta be a Székelyhonnak Zoltán, aki sapientiás diákként éli mindennapjait Marosvásárhelyen. Ezt támasztja alá Geamba?u Réka is az informatikai vállalkozókkal készült interjúiban, ahol többen arról számoltak be, hogy magyar fejlesztőket olcsóbban lehet alkalmazni, mert közülük sokak számára fontos, hogy anyanyelvi környezetben dolgozzanak. Egy magas hozzáadott értéket termelő, erősen tudásalapú iparágban fontos a jó hangulat, ami egyebek mellett az etnikailag homogén, magyar munkaközösséget is jelenti, vagyis megfordítva, egy etnikailag heterogén munkaközösséget a munkavállalók nem tudnának jó hangulatúnak tekinteni. Ebben az értelemben a munkaadók arra irányuló törekvése, hogy magyar szoftverfejlesztőket vegyenek fel, gazdaságilag is racionális - idézi Csata Zsombor Geamba?u Réka kutatásából. Alátámasztja ezt az a marosvásárhelyi programozó is, aki elmesélte nekünk, milyen nyelven zajlanak a megbeszéléseik. ,,A marosvásárhelyi irodában kevés román van, ha vegyesen vagyunk gyűlésen, akkor általában angolul beszélünk, kisebb gyűléseknél, például projekt- vagy csapatszintűeknél, ha jelen van román anyanyelvű kolléga is, akkor románul tartjuk, ha van magyar meg románon kívül más nyelvű is, akkor meg ugyancsak angolul" - magyarázta el kérdésünkre a programozó. Csata Zsombor kutatása arra is rámutat, hogy azokon a településeken, ahol körülbelül fele-fele arányban vannak többségiek és kisebbségiek - ilyen például Marosvásárhely -, a kapcsolatok szerepe felértékelődik a munkahelyi pozíciók és a jövedelmek szempontjából: a magyarok közül azok kerülnek jobban fizető munkahelyekre és azok keresnek jobban, akiknek kiterjedtebb a magyar és a román kapcsolathálózatuk. A román kapcsolatok máshol (szórványban vagy Székelyföld tömbmagyar részein) kevésbé ,,értékesek", a magyar-magyar kapcsolatok mindenütt fontosak. De mivel a magyar munkavállalók román nyelvi kompetenciái egyre rosszabbak, ez a románokkal való kapcsolatépítésre is negatívan hat, pedig az egy fontos erőforrás lehet az érvényesülésben - állítja a szociológus. Nyitottabbnak hat egy kétnyelvű vállalkozás Munkaadói szempontból is fontos szerepe van a csökkenő nyelvtudásnak. Marosvásárhelyen a legtöbb munkahelyen még mindig tabunak számít a kétnyelvűségről, etnikai vagy nyelvi kérdésekről beszélni. Jól bizonyítja ezt az a tény is, hogy gyakorta a magyar vállalkozók inkább magyar anyanyelvűeket vesznek fel - ezzel viszont esetleg elesnek olyan munkavállalóktól, akik szakmailag jobbak. Ugyanígy román munkahelyeken érvényesülhet egy kontraszelekció, hogy nem a legjobb magyar munkavállalók kerülnek oda, hanem azok, akik jól tudnak románul. Nagy Szabolcs és testvére pár évvel ezelőtt egyedi ötlettel állt elő: Marosvásárhelyen egy Angliából hozott emeletes buszban alakítottak ki kocsmát. Azóta módosult ugyan a hely, de vendégeik szinte egyáltalán nem változtak, főként visszajáró klienseik vannak, akiknek nagy része magyar, ennek ellenére nyitott a kétnyelvűségre. Úgy érzem, nagy előny a vendéglátásban a kétnyelvűség vagy akár a többnyelvűség. Sokkal barátságosabbnak és nyitottabbnak találom azt a helyet, ahol kétnyelvű kommunikáció van. Ahol meg nem érvényesül a kétnyelvűség, azt túlságosan konzervatívnak, betokosodottnak vélem - vallotta be Nagy Szabolcs, a vállalkozás egyik tulajdonosa. Kérdésünkre, hogy figyelembe veszik-e a munkavállaló anyanyelvét, ha alkalmazniuk kell valakit, határozott igen volt a válasza, mivel vendégeik többsége magyar, ezért fontosnak tartják, hogy beszéljen magyarul. A nyelvtudás tehát meghatározó a karrierorientációban, illetve a munkaadói-menedzseri döntésekben, még akkor is, ha sok munkahelyen tabunak számít a nyelvi kérdésekről beszélni.

Árpád-házi Szent Margit ünnepe

IV. Béla király leányára, Magyarország, Budapest és a domonkos apácák patrónájára, Árpád-házi Szent Margitra (1242-1271) emlékezik a katolikus egyház január 18-án.
Királyi apja a tatárjárás során, a Muhinál elszenvedett vereséget követően menekülésre kényszerült. Kilencedik gyermekük, Margit Dalmáciában, a mai Horvátországban látta meg a napvilágot.A szülők, Béla király és a bizánci hercegnő, Laszkarisz Mária az újszülöttet Isten szolgálatára ajánlották fel az országért.Égi jelként hatott, hogy 1242-ben a tatárok gyorsan kivonultak az országból.{A}A kis Margit Veszprémbe, a Domonkos-rendi nővérek kolostorába került - három-négy éves lehetett. Apja, hogy közelebb tudja gyermekét, kolostort építtetett a Nyulak, ma Margit-szigeten.A fiatal szerzetesnőnek kétszer is lett volna alkalma szerzetesi fogadalmát megsemmisíttetni, de rövid élete során mindvégig megtartotta szülei ígéretét.Szolgai munkát végzett, és kemény önmegtagadásokkal vezekelt az országért és népéért. Kultuszának központja a Margit-szigeti kápolna.Székelyföldi tiszteleteVidékünkön nőszövetségek, istentiszteleti helyek és a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház névadója, kápolnájának védőszentje. A Gyergyóremetéhez tartozó Csutakfalván szombaton 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homíliát Kovács Péter Pál nyárádtői plébános mondja.A marosfői plébániatemplom védőszentjének, Árpád-házi Szent Margitnak a szobra, Csorvássy István (1912-1986) szobrászművész alkotása a marosvásárhelyi belvárosi plébániatemplomból érkezett. A templombúcsút vasárnap 12 órától tartják.

A dohányzó diákok pontos száma ugyan nem ismert, de néhányat fülön csíptek az ellenőrök

Több dohányzó diákot is tetten értek azon az ellenőrzésen, amelyet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal irányításával végzett egy vegyes - a tanfelügyelőség, a tanintézetek, a rendőrség és a csendőrség képviselőiből álló - ellenőrző bizottság a megye iskoláiban.
A múlt hónapban lezajlott ankét során az ellenőrök meglepetésszerű látogatást tettek a Hargita megyében működő középiskolák egy részében - tájékoztatta a Székelyhont Demeter Levente főtanfelügyelő. Az erről szóló jegyzőkönyv tartalmát felidézve közölte, a vegyes bizottság képviselői nyolc cigarettázó diákot csíptek el, akikre a törvény előírásai értelmében pénzbírságot rótt ki a rendőrség. A dohányzás közterületeken való betiltása óta ugyanis nemcsak fegyelmi eljárást, hanem szabálysértési bírságot is maga után von az iskolák területén történő cigarettázás. {A} Az ellenőrzés eredménye egy pillanatnyi állapotot tükröz, ennek alapján nem lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben elterjedt a dohányzás az iskolákban - válaszolta kérdésünkre a főtanfelügyelő. Úgy fogalmazott, hogy ha nyolc diákot csíptek el, akkor statisztikailag nyolc diák cigizik a megyében, ez azonban valószínűleg nem a valós helyzetet mutatja. Nincsenek pontos információi arról, hogy az iskolai dohányzás tekintetében javult-e a helyzet Hargita megyében vagy romlott, azt viszont korábbi iskolaigazgatóként is tudja, hogy valószínűleg minden középiskolában vannak cigiző diákok, az pedig, hogy hányan, tanintézetenként változik, mivel néhol jobban, máshol kevésbé figyelnek oda erre. Nem hiszi, hogy lenne olyan iskola, ahol szemet hunynak a cigarettázás fölött, ugyanis a törvény is előírja, hogy minden oktatási egység belső rendszabályzatában szerepelnie kell annak, hogy a dohányzás tilos az iskola területén. Éppen emiatt a cigiző diákok egy része nem az iskola területén dohányzik, hanem a kapun kívül, valahol a közelben. Csíkszeredában is hogyha körbemegyünk, akkor látunk dolgokat. Igaz, hogy a legtöbb helyen kimennek a járdára, mert oda már nem terjed ki az iskola hatásköre - fogalmazott a cigarettázó diákokról Demeter Levente.

Gyergyószéki rendezvények a magyar kultúra napja alkalmából

Folklór gálaműsort gyerekek előadásában, rajzkiállítást és koncertet tartanak a magyar kultúra napja alkalmából több gyergyószéki településen a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében.
Gyümölcsöző és rendezvényekben gazdag év volt a 2019-es esztendő - összegzett Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója. A képzőművészeti anyaggyűjteményüket több külföldi településen bemutatták, 2020-ban pedig készülnek Szolnokon, valamint a Gödöllőn is kiállítást szervezni. {A} A másfél éve újraindított weboldalukon mintegy 600 munkából virtuális kiállítást hoztak létre és három nagyobb horderejű hivatásos művésztábort tartottak. Emellett számos gyerekeknek szóló pályázatot és versenyt is hirdettek. Egyike ezeknek az első alkalommal megtartott Gyergyószéki Népdal és Néptánc Verseny, amelyre a medence minden településéről neveztek gyerekek. A megmérettetés nyertesei részvételével gálaműsort állítottak össze, amelyet a szórványban - Zsibón és Szamosújváron- is előadtak. Az 50 gyermek szereplésével zajló előadást most a magyar kultúra napja alkalmából is bemutatják, január 18-án Borszéken, január 19-én pedig Gyergyóalfaluban. Mindkét helyszínen 19 órától tartják a gálaműsort, a belépés díjtalan. A magyar kultúra napi rendezvénysorozat folytatásaként január 22-én, 18 órától rajzkiállítást szerveznek Gyergyóremetén. Ennek előzménye a tavaly meghirdetett Elek apó csodálatos meséi rajzpályázat, amelyre hétszáznál is több alkotást küldtek be a Gyergyó-medencei gyerekek - mondta Kolcsár Béla. Ezek legjobbjainak válogatásából állt össze a tárlat anyaga.   A január 22-i gyergyóremetei eseményt a 19 órától kezdődő etno-folk koncerttel zárják, a magyarországi Makám együttes előadásában. transindex.ro
     Belföldi hírek

MPP+EMNP: Erdélyi Magyar Szövetség
Kilenc erdélyi megyében köd lesz, jég rakódhat az utakra
Bocsánatot kért a tanítónőt gyerekek és a sajtó előtt megalázó oktatási miniszter
SZKT: Az RMDSZ támogatja az előrehozott választásokat
A rendőrség az idén bevezetné a szexuális bűnözők automatizált nyilvántartását
Nyolc bűncselekmény elkövetésének gyanújával emelnek vádat Dincă ellen
Ciolacu: Ha előrehozott választások lesznek, a PSD nem jelöl miniszterelnököt
Megvásárolták az önkormányzatok a Kovászna-Kommandó kisvasutat és siklót