Erdély keleti részén, a Hargitai és Görgényi havasok találkozásánál fekszik Gyergyóújfalu. Névadója a hasonló nevű Hargita megyei nagyközségnek, amelynek még része Gyergyótekerőpatak, Gyergyókilyénfalva, Szenéte és Gyergyólibántelep.

A Gyergyói-medence a Nyír dülőből, előtérben Újfalu
(Nagyítható kép)
Fotó: Babos Attila
         Ha egészen pontosan akarjuk meghatározni földrajzi helyét, akkor elmondhatjuk, hogy a 46° 38' északi szélességi kör és a 25° 36' keleti hosszúsági kör találkozási helyén található, a Gyergyói-medence délkeleti csücskében.
           A község a Visszafolyó patak mentén, észak-kelet - dél-nyugat irányban, középső része nyugat-kelet irányban, majd a déli része két ágban, észak-dél irányban helyezkedik el. Ezeket az utóbbi részeket átszeli a Maros. A marosmenti részek tengerszint fölötti magassága 748 m, a központi részeké 756 m. Tehát a település területe majdnem sík, csupán észak-dél és kelet-nyugat irányban van egy kis lejtése.
          A község nyugati szomszédja Gyergyócsomafalva, északon már összenőtt Kilyénfalvával, a keleti szomszédja pedig Vasláb. A mezei és erdei területek határosak Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Zetelaka és Varság községek területeivel.

Megjelenítés nagyobb térképen Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés