A község éghajlatát zordnak, hidegnek nevezhetjük. Ehhez hozzájárul tengerszint feletti magassága és az a tény, hogy - hasonlóan a Gyergyói-medence többi helységéhez - hegyekkel van körülvéve.
    Gyergyóújfaluban nincs meteorológiai állomás, a legközelebbi adatok gyergyószentmiklósiak és gyergyóalfalviak, amelyek alig térnek el az újfalvi adatoktól.
      Az évi átlaghőmérséklet 5,7 C°.  A havi megoszlás következő:

Évi jan. feb. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
5,7° -8,3° -6,0° -0,4° 6,6° 11,8° 15,4° 17,5° 17,0° 13,1° 7,7° 9,2° 5,0°

    Amint a fenti táblázatból is látszik jellemzőbb a hosszú, kellemes ősz, mint a  korai tavasz. A tavasz nehezen bontkozik ki, néha még május elején is havazik. A nyár elég rövid, szeptember elején már szoktak jelentkezni a hóharmatok, halottak napján néha hófoltok között kell meggyújtani a gyertyát.
    Nyáron a legmagasabb hőmérséklet 33 C°- t is eléri, télen viszont már mértek -35 C°-nál is alacsonyabb hőmérsékletet 1986 januárjában.
    A Gyergyói medence többi részéhez hasonlóan Gyergyóújfalu is csapadékban szegény, mert a nyugatról jövő páradús légtömegek már nem tudják elérni a vidéket, kicsapódnak a medencét övező hegyek lejtőin. A évi átlag csapadékmennyiség nem éri el a 600 mm-t. A legtöbb csapadék júniusban van, a legkevesebb januárban. Az évszakok közül a legtöbb csapadék nyáron esik, a tavasz capadékosabb mint az ősz.
    Az időjárási viszonyok meghatározzák a termeszthető növényeket is: kukorica, szőlő, napraforgó és más meleget igénylő növények nem érnek be, az őszbúza nem tud áttelelni. A pityókát (burgonyát) lehet legjobb eredményekkel termeszteni, viszont megtaláljuk még a termesztett növények között az árpát, a gabonát (rozst) és a tavaszbúzát is, viszont ez utóbbiak termésátlaga más vidékekhez képest elég alacsony. Az éghajlat mostohább viszonyai inkább az állattenyésztésnek megfelelők, a tűlevelű erdőségek növekedéséhez jó feltételeket biztosítanak.
<<
>>